Zid molka

Dan tišine? Ob polnoči nastopi predvolilni molk, je bila dramatična voditeljica. Kot bi vreščeča Staša Lozar napovedovala, da se ob polnoči izteče kakšen jedrski ultimat v rusko ukrajinski vojni. Dan, ko se ne nabija o politiki je poseben dan. Če imamo praznik dela in praznik mrtvih, bi lahko imeli še praznik tišine. Ta bi zajemal 24 urno tišino in mrk iz vseh družbenih omrežjih. Če držijo podatki, ki jih je podaril javnosti računalničar Marko Plahuta, je Twitter navadna revščina. Daje sicer videz največje in najpomembnejše družabne platforme na svetu, a temu ni tako. Po velikosti je Twitter šele na 14 mestu. 5000 slovenskih uporabnikov umetno ustvarja javno mnenje. 5000? Jaz sem bil prepričan, da je vsaj 200.000 Slovenk in Slovencev med uporabniki. Sekti SDS sem pripisoval vsaj 50.000 aktivnih uporabnikov, zato so me objavljeni podatki naravnost šokirali.

Med politiki ima daleč največ sledilcev Janez Janša. Zdaj pa pozor. Več kot 80% njegovih sledilcev je lažnih računov. Če bi mu sledili vsi resnični uporabniki slovenske twitosfere, bi imel 5000 sledilcev. Prištejemo še nekaj sto tujih politikov in novinarjev, ki mu sledijo in občinstva je konec. Janez ima torej v resnici manj kot 6000 sledilcev, vse ostalo je lažno. Zato pa je bil v sekti totalen šok na državnozborskih volitvah. Twitter in klet sta jih zavedla, da jih je nekaj sto tisoč. Twitter jih je prepričal, da večina države podpira Janševo vlado. Konec koncev jih je Twitter prepričal, da petkovi protestniki ne predstavljajo večino Slovenije. Ljubljana ni Slovenija, je kričal Twitter.  Nedelja zvečer je prinesla streznitev, zatemnitev in spoznanje, da lažni računi nimajo volilne pravice. Ko bodo jutri zvečer objavljeni rezultati predsedniških volitev, bo temna stran Twitterja spet polna teorij zarot o ukradenih volitvah, izgubljenih glasovnicah in pisalih z izginjajočim črnilom.

Nostalgija po petkovih zabavah in razgrajanju po ljubljanskih ulicah je včeraj Jenulla in njegove pustne šeme pripeljala nazaj. Jaša, Vuk, Fidlerca in Solce niso razočarali s svojimi primitivizmi. Če se vam zdi kul, kar so včeraj zvečer zganjali na Trgu Republike, potem nismo na isti valovni dolžini. Kar se »napada« na Niko Kovač tiče. Policija ima posnetke dogodka iz različnih zornih kotov več varnostnih kamer. Če kdaj, gre zdaj za informacije in posnetke javnega značaja. Policija bi morala te posnetke posredovati vsem domačih televizijskim hišam, da jih te predvajajo v svojih informativnih oddajah. Samo tako bo pregnan dvom, kaj je bilo in kaj ne. Če posnetkov ne bo, tudi napada ni bilo. Konec koncev bo zadnje reklo sodišče in ne javnost. Branko Grims je bil zaradi nejasnosti in odprave dvomov okoli prijave napada, povabljen na poligrafsko testiranje, ki ga je odločno zavrnil. Najbolj lažnivi poslanec sekte že ne bo hodil na detektor laži. Pri njem se je meja med resnico in lažjo zdavnaj zabrisala, zato res nima smisla zajebavat detektor. Če ne bi pokazal, da Branko govori resnico, toliko slabše za detektor. Se strinjamo? Se!

Na detektor laži bi lahko poslali Toneta Vogrinca. Na dan je prišla solzava slovenska zgodba o spravi med Matejo Svet in Tonetom Vogrincem. Po 30 letih sta si pogledala v oči in dala roki. Mediator je bil menda nihče drug kot propadli in zadolženi podjetnik Bojan Križaj, nekoč jugoslovanska legenda slaloma. Tone je vsa ta leta lagal, da sploh ne ve zakaj zamera in konec kariere Svetove pri 22 letih. Po njegovem ni pustil sponzorskega napisa na čeladi in je punca sredi noči iz hotela pobegnila domov. Huda travma sredi noči zaradi enega napisa na čeladi. Tako huda, da je Mateja potrebovala naslednjih 30 let, da je v sebi našla tisto zrnce, ki ji je dalo moč odpuščanja. Tona opogumljen zdaj grozi, da bo tožil vsakogar, ki bi namigoval na spolne zlorabe. John Geddert je grozil podobno, dokler ga ni pokopal plaz tožb zlorabljenih športnic iz sveta gimnastike. Zoran Janković je nekoč rokometašici Krima Electe kupil stanovanje, da je punca odstopila od tožbe. Zgodbo o begu Mateje Svet iz reprezentance je njen oče v Ruskem carju povedal moji mami. Ker so se takrat družili. Precej let kasneje okoli leta 2000, sem bil neko zimsko nedeljo na kosilu pri Avgustu Likovniku na Krki. Likovnik je bil dedek moje prve žene, legenda olimpijskega komiteja, Bloudkovih priznanj in bivši svetovni prvak in rekorder. Dan in ura sta bila takšna, da je bilo na programu alpsko smučanje. Na ekranu se je pojavil Tone Vogrinec. Likovnik je takrat komentiral; »temu je Kocjančič rešil kariero, barabi pokvarjeni«! Potem je povedal, da so po nenadnem nočnem odhodu Svetove iz smučarske reprezentance, na Olimpijski komite dobili pisma staršev treh reprezentantk. Vsi so Vogrinca obtoževali neprimernega obnašanja. Na Olimpijski komite so se obrnili, ker na pisma z enako vsebino poslana na Smučarsko zvezo Slovenije, ni bilo nobenega odziva. Na OK so nekateri člani želeli stvar predati organom pregona, a je Janez Kocjančič to takrat preprečil. Tona, ni dvoma, da so te za hrbtom vsi klicali toti prasec. Če bo Vogrinec  koga tožil, bo morala Svetova pod prisego povedati, kaj je bilo. Kokice in stand by?

Scroll to Top