Vse je vojna

Porazov nihče ne mara. Jaz zagotovo spadam med tiste, ki poraze slabo prenašajo, za karkoli že gre. Ker ne sodelujem v nobenih slovenskih tekmah v politiki ali gospodarstvu, niti nisem navijač ali član kakšne ekipe, mi je pravzaprav vseeno za te in one rezultate. Bolj kot rezultati me zanimajo odzivi in reakcije na eni in drugi strani. Torej med zmagovalci in poraženci. Letošnje leto bo z velikimi črnimi črkami zapisano v dnevniku Janeza Janše. Morda bo izbral rdečo barvo, kar bi bilo še bolj povedno. Leto, ki se izteka se je obetajoče začelo za Janšo in njegovo vladno koalicijo. Protesti ob petkih so se zreducirali na razgrajanje Jenullove skupine, koalicija opozicijskih strank KUL je streljala slepe naboje in Rusija je vojaško napadla Ukrajino. Uradne vojne napovedi ni bilo, ker največji vojaški spopad na evropskih tleh po drugi svetovni vojni za Putina ni vojna. Zgolj posebna vojaška operacija. Za Janšo je vojna prišla kot naročena. V njej je videl priložnost, da spet obudi spomine na skrivanje v Cankarjevem domu in volivcem proda svoja izmišljena herojstva. Saj poznate tiste viže vernikov, Janez je sam premagal JLA. Joj, ne morem, da ne omenim, ker mi je včeraj nekdo poslal posnetek. Kadić je Janšo razglasil za vrhunskega vojskovodjo. Pri Požarju! Je rekel, da je Janša  vrhunski vojskovodja, ki vidi dve potezi naprej? Če kdo, je Janša večkrat dokazal, da ne vidi aktualnega dogajanja, kaj šele potezo naprej? Samo to bom dodal; Janković ….. Golob in vse, kar je bilo vmes. Janša je vojaško gledano povprečen kaplar in nič več.

Malo sem zašel, se oproščam. Trio norcev si pa le oglejte, namesto komedije na Netflixu. Torej, Janezu je kazalo dobro na začetku leta. Ali je šel res v Kijev ali ne, se ne bom spuščal. Recimo, da je šel in na to karto igral v predvolilni kampanji. Vrhunski vojskovodja je v soju svoje slave in veličine spregledal, da so podporne enote na fronti omagale. Pred zadnjo bitko je ostal sam. Kot nekoč Napoleon pred Moskvo. In za njim nemški general Von Paulus v Stalingradu. Oba sta veliki poraz preživela. Eden v izgnanstvu na otočku, drugi v ruskem ujetništvu v Sibiriji. Z Janšo in SDS je danes podobno. Izgnan in izoliran v svojem otočku na Twitterju, to mu je ostalo. Sibirija!

Poraz v največji bitki je položajni general Trstenjakove slabo prenesel. Za nameček mu je v generalštab sovražne vojske pobegnil položajni brigadir in izdal, kar se je izdati dalo. Janša je napovedal maščevanje. Na zasedenem ozemlju republike Slovenije je Janša videl priložnost za vojaško zmago v diverzantskih akcijah. Sestavil je diverzantsko skupina Anžeta Logarja, ki je v zavetju predsedniške bitke izvedla desant na Erjavčevo. Bitka je bila huda z žrtvami na obeh straneh. Padla sta oba poveljnika zaščitne enote Moris, Kosova in Brglez. Ostali so pobegnili v ukradeno judovsko vilo. Na koncu je general Golob vpoklical ruske specialce iz Gameljn pri Črnučah, ki so potolkli Logarjeve diverzante in osvobodili Erjavčevo. Golob je poveljnico ruske enote odlikoval z nazivom maršal Erjavčeve palače, rusko četo specialcev pa sprejel v redne enote svoje armade. Podobno kot Zelenski naciste iz Azova in Putin čečenske Kadirovce. Pri vseh vojnih operacijah sem morda kaj pomešal. Ni nujno, da so vojaki iz ruske dače res Rusi in podobno. Kaj če so to padalci iz davčnih oaz?

Zdaj se bliža konec leta in Janezu Janši ne kaže več dobro. V bistvu mu kaže slabo kot še nikdar doslej. V minuli vojni so padli vsi njegovi zavezniki. Zdravko, Aleksandra, Franc, Alojz in ostali počivajo na vojaškem pokopališču. Res tam piše; Smetnjak politične zgodovine prodane republike Slovenija, lastnik MOL, ciganov ne pokopavamo, Strojani so izjema. Jaz vam pa povem, da gre za vojaško pokopališče vojske SDS. Lahko bi izpustil D, ne bi bilo nič narobe. Na Pečečnikovi parceli za Bežigradom bo SDS v bodoče pokopavala svoje padle junake. Se spodobi, kjer so prisegli, naj »odmarajo«. Mavrice tam ni, da ne boste patetični s tistimi, naj ti bo lepo za mavrico. Tam je megla. Zato si bodo SDS vojaki v RIP zapisovali, naj ti bo lepo tam za meglo Rupnikovo. Bog ne daj mavrico in pedre na onem svetu za naše konzervativne borce.

Vojskovodja se ne da. Zadnja bitka poteka za Središče ob Dravi. Agresor spet sili čez naše meje. Središča ob Dravi ne damo, spodbuja svojo uničeno vojsko. Vsak vojak šteje. Pardon, vsak glas. Na osvobojenem ozemlju Golobove republike držimo Radence, je še oznanil preden mu je Urška vzela telefon. Na začetku leta je kazalo, da bo Janša spreminjal tok evropske zgodovine. Zdaj je prioriteta Središče ob Dravi. Domobranske enote Nove Slovenije so medtem odpovedale poslušnost firerju. Poveljnik domobrancev Tonin je zaprosil generalštab partizanov na Gregorčičevi za milo obravnavo. Bojijo se revolucionarnega maščevanja in pristanka v jamah. Čeprav je prostora dovolj, ker jih Dežman s svojimi iskalci kosti neumorno prazni, Golobovi partizani niso krvoločni. Povojnih pobojev ne bo, je obljubil Golob. Urška, Dominika in Nataša so primerna kazen za njih.

Nazaj na zemljo. Ponedeljek je in 5-ti v mesecu. Mi je že vnaprej slabo. Sem rekel in se držim tega, da ne začenjam bitk in vojn, v katerih ne morem zmagati. Bitk, ki mi jih vsiljuje življenje, pravosodje in zdravje se ne morem izogibati, ker bom končal tam kot zgoraj omenjeni, samo parcela bo resnična. Konkretne donacije bi spremenile razmere na fronti, Me vs. Everybody. Ukrajina bi zdavnaj kapitulirala, če ji zahod ne bi pomagal z donacijami denarja in vojaške navlake. Jaz sem Ukrajina, dragi moji bralci. SDS je Rusija in Janša je Putin. Vojna je, ne posebna vojaška operacija. Če hočete razumeti. Vse je vojna.

Joj, Kolodvorsko sem pozabil. Ta trenutek je videti kot Reichstag. Poslednja trdnjava fašizma. Namesto bele zastave, so se enote Janše zabarikadirale v stavbo in čakajo zadnji juriš rdeče armade. Reichstag je padel in tudi Kolodvorska bo. Ni potrebe, da Uroš in Jadranka končata kot Adolf in Eva. Ponedeljek je, po pameti!      

Scroll to Top