TV

Spet je ta sobota, ko stopi v veljavo volilni molk. Tokrat gre za referendumski molk. Za finale brezbrižnega zapravljanja davkoplačevalskih milijonov, sta se v studiu češkega POP TV srečala premier Golob in vodja največje opozicijske stranke Janez Janša. Vodja največje opozicijske stranke in ne opozicije zato, ker v NSi pravijo, da Janša ni njihov vodja v opoziciji. Glede na skrito romanco med GS in NSi, kar razumljiva drža. Kakorkoli že koga vidite, končno sta se srečala. Rekel bom samo tole, po prebranih odzivih na družabnih omrežjih. Včasih imam občutek, da ne gledamo iste oddaje. Enako velja za tisto bizarno soočenje, kjer se je do konca osmešil Boštjan M. Turk. Gledamo iste oddaje?

Če bi bil jaz Janez Janša in bi se mi šlo za uspeh na referendumu, se mi kaj tako katastrofalnega nikoli ne bi zgodilo. Prepovedal bi tistim gospodom iz srednjega veka in mrliču Kovačiču, da hodijo blizu kamer in novinarjev. Nasproti vladni ekipi, ki je izžarevala mladost in prihodnost, bi postavil najboljše kar desna stran premore. Ne pa six pack bratov Čvorović! Janša ne verjame v uspeh in zmago. Tu gre za spotikanje in miniranje vlade na vsakem koraku. To bo počel še naprej in upal na razpoke v vladi in puško v koruzi. Kar se mladosti in prihodnosti tiče. Nekoga od te trojice odnaša na raven gostilniškega obračunavanja. Čeprav je vse res, je bil način in prostor neprimeren. Da funkcije ne omenjam. Ker je naša, je to carsko? Tisti, ki takšne »švasate«, sicer pa so vas polna usta, da zapis več pove o njenem avtorju kot naslovljencu, se poglejte v ogledalo! Carsko? Okrajna prej potrebuje carsko terapijo v zanj primerni ustanovi.

Kakšen je vaš odnos do RTV? Kaj gledate na nacionalni televiziji? Kaj vam je všeč in kaj vas moti? Zakaj je referendum o nacionalni televiziji najpomembnejši za vas? Kaj ste nazadnje gledali na TV SLO in zakaj? Pošteno si odgovorite na ta vprašanja in potem pojdite ali ne pojdite na referendum. Očitno gremo prvič v zgodovini države na referendum zato, da bo nekaj neprijetnih v javnem zavodu zamenjano z bolj prijetnimi.

Jaz sem kot otrok gledal televizijo Slovenija, ker drugega ni bilo. Ob nedeljskih jutrih se spomnim Živ Žava in Sport Billyja. Kot otrok sem ob nedeljah zvečer gledal Našo krajevno skupnost, Ščuke pa ni, ščuke pa ne in še nekaj legendarnih jugoslovanskih nadaljevank se spomin. Odpisani, Kapelski kresovi, Velo misto, Maček pod čelado ipd. Kekce, Srečo na vrvici, Vesno, Pastirce, To so gadje in druge uspešnice tistega časa smo gledali vsi. Poleg športnih prenosov, kjer sta prednjačila smučanje in skoki. Dobro, spomnim se Trefalta in Miše v legendarni Košnikovi gostilni. Potem pa je prišla puberteta, služenje v JLA, osamosvojitev in burna devetdeseta. Televizijo sem nehal gledati. Mrk. O tem obdobju ne vem nič o RTV in njenih dosežkih. Leta 1995 je prišla POP TV. Tistega mrzlega decembra so me najeli, da sem sodeloval pri otvoritvi te televizije kot voznik varnostnik luksuznega vozila. VIP goste sem vozil do Kranjčeve. Na RTV sem se spomnil samo še ob velikih športnih prenosih na drugem programu. Studio City sem gledal leta 1994, ko sta ga vodila Bojan in Špela. Takrat in nikoli več. Zato ne jočem za njim, brez zamere. Zdaj sem se spomnil. Obstaja oddaja na TV SLO, ki jo vedno pogledam. Vodi jo Mojca Recek, imenuje pa se O živalih in ljudeh.

Prihod Janševe vlade v paketu s covidom in vsem, kar je njegova vlada počela me je spomnila, da nacionalna televizija še obstaja. Konkretno zaradi Tarče, kjer se je izpostavil Ivan Gale in na cesto pognal množico protestnikov, ki so zaradi Jenulla in njegove ekipe ostajali doma, vdani v usodo. Kasneje sem s časovnim zamikov gledal oddaje, poročila in soočenja, ki so odmevala po družabnih omrežjih. Na nacionalni televiziji so zame sami novi obrazi. Iz časov, ki sem jih prej omenjal, se spomnim samo Rosvite Pesek. In seveda Igorja E. Berganta iz čisto drugačne vloge. Če verjamete ali ne, zame je bil svojevrsten šok, ko sem Igorja med Janševo vladavino prvič videl v Odmevih. Zaradi videza in dejstva, da vodi Odmeve. Prva misel je bila, »fak, tip ima raka«. Potem veste, da ne živim v času in koraku z našo nacionalno televizijo. Referendum, ki ga je izsilila Janševa vlada je zame dovolj poveden. Pustimo ob strani program, ki ga ne gledam. Tam pripadniki sekte Janeza Janše ponižujejo in degradirajo sodelavce. To je edini razlog zaradi katerega bi šel na referendum in obkrožil ZA. T.i. »fajtanje« razvajenih deklin iz bogatih družin leve elite, me je prepričalo, da se me nedeljski referendum in pravice prvorazrednih ne tičejo.

Hej, nimam pare za žur v Beogradu. Hej ljudje, donacije rabim za položnice, ki jih je jebeno več kot kaže stanje v žepu. Hej ljudje, hrana je draga.

Hej ljudje, odjebite do naslednjega referenduma. #I8M

o.p Če mi kdo namigne, kdo je Matevž Prešern in zakaj o njem ne bi smeli pisati? A je iz RKC mogoče?    

Scroll to Top