Songs of fallen birds

Zatišja na MNZ po odhodu Tatjane Bobnar je konec. Prihaja nov minister Boštjan Poklukar. Premier Golob je popustil pod pritiski Črnčeca in propadla LMŠ ima zdaj oba represivna resorja v svojih rokah. Šefa SOVE in OVS-a sta prav tako kadra iz delavnice agenta Murija, kar pomeni samo eno. Črnčec obvladuje ves varnostno obveščevalni aparat v državi. Ne vem kakšne so igre v ozadju, da je premier vso moč prepustil Črnčecu, a kaj dobrega se iz tega ne more izcimiti. Člani Gibanja Svobode so precej razočarani, a le redki so želeli komentirati trenutno dogajanje. Pravijo, da se je Golob spremenil, odkar se je k njemu vselila Tina Gaber. Po novem nima več časa za politiko in reforme, ki jih je obljubljal. Vidi samo še babo. Cerar varianta.

V.d. generalnega direktorja policije Lindav je predstavil poročilo, ki se nanaša na kršitve policistov v obdobju protestov proti Janševi vladi. 63! Ne vem čemu zdaj to poročilo? To smo poslušali že lani, pa se potem nič ni zgodilo, ker je Bobnarjeva zaščitila svoje kolege in raje odstopila, kot izpeljala čistko po željah vladajoče stranke. Zdaj predstavljeno poročilo gre gledati v luči imenovanja novega ministra, ki mu bo služilo kot navodilo za odpuščanje spornih kadrov. Tokrat bo čistka potekala po notah Damirja Črnčeca, ki ima Poklukarja  globoko v žepu. Glede na trenutno sestavo vlade si predstavljajte, kako bi izgledalo, če bi se Golob naveličal politike in odstopil. Brez Goloba je to vlada tistih, ki ste jih lani odločno poslali na smetišče politične zgodovine. Vsa paleta propadlih obrazov iz LMŠ in SAB so zdaj ministri ali državni sekretarji. Razen Bandellija, ki ga je Bratuškova izdala in pustila na cedilu kot zadnjega klošarja na cesti. Poleg njih pa popolnoma razvodenela in izgubljena SD s še bolj izgubljeno Tanjo Fajon. In Levica, od katere ni niti L ostal. Enkrat jih bo treba poimenovati s pravim imenom! LGBT privesek vlade. Torej levi volivci! Kupite nazaj, kar ste lani zavrgli? Ni Medak zastonj LMŠ in SAB z denarjem zalagal pred volitvami, a ne? Ni šla Nika Kovač zastonj v “posteljo” z LMŠ. Na koncu bom še verjel, da je Golob moral na smetišče, če je hotel ključ Gregorčičeve.

Imam dolgoletnega znanca, ki je viden član Levice. Na zadnjih volitvah je celo kandidiral za poslanca v nekem okraju, kjer še nikoli ni bil. Videvam ga na fotografijah in plakatih Levice in prepričan sem bil, da bo zdaj končno dobil službo. Sem ga vprašal, če bo državni sekretar na kakšnem od novih ministrstev, mogoče celo pri Maljevcu. Če kje, se bo tam zagotovo mešalo meglo, prodajalo zrak in vleklo sanjske plače za igranje fikusa svobode. Ah, kje pa, je bil odgovor. Maljevac bo privlekel »svoje« (mišljeno je bilo pedre iz Metelkove), ostali ne štejemo. Se mi je zdelo kar malo neverjetno, da bi bil eden od vidnih članov Levice in njihov poslanski kandidat brez službe, ko so oni na oblasti. A podatek žal drži. Še vedno se ukvarja s humanitarnim in prostovoljnim delom po bolnicah in živi od socialne podpore. Jebeš Levico. Kako so izigrali in se znebili Violete Tomić, ki je bila edina normalna v ekipi Levice, je umazana zgodba. Prerivanje za okraje, ki so izvoljivi. Znana zgodba vseh strank zaradi idiotskega volilnega sistema. To je čas, ko se stranke spomnijo na članstvo z lažnivimi obljubami in sladkorčki. Čaroben čas potrjevanja mandatov. Če bi rekel, da so Tomićevi metali polena pod noge in ji zabili nož v hrbet, bi se zlagal. Pod noge je dobila gomilo hlodov, v hrbet pa ducat pedrskih sekir.

V Golobovi vladi manjka samo še Janez Aljančič in cirkus bo popoln. Državni sekretar, on si bo rekel sekretarka. Kje drugje kot pri Maljevcu. Gasilec Lia in pika.

Ruski vohuni! In potem vse tiho je bilo. Če bi SOVO jutri ukinili, ne bi bilo nobene škode. SOVA je organizacija, ki res meša meglo. Z osamosvojitvijo so agencijo temeljito oklestili in ji pobrali precej pristojnosti. Takšna kot je, ne služi ničemur. Njena edina dejavnost je ribarjenje po mednarodnih kanalih in povzemanje splošnih poročil tujih varnostnih služb. Enkrat dnevno napišejo poročilo oz. povzetek stanja. Poročilo roma na znane naslove na Gregorčičevo in Erjavčevo, od tam pa v arhive. Poročil SOVE ne bere nihče. Janša je sam povedal, da ga ta poročila ne zanimajo, ker ne vsebujejo nič, kar on ne bi že vedel. Pahor ga v desetih letih ni vzel v roke. Poročilo mislim. Aretacija, ki so jo razglasili za največji uspeh agencije, se bo kmalu izkazala za največji neuspeh in naivnost. Kar se SOVE tiče, pomislite malo. Če je Janša na njeno čelo postavil hišnega odvetnika SDS Stuška, ki pojma nima o »stroki«, je to dovolj povedno, koliko velja SOVA. Če bi npr. v neki tajni operaciji agent SOVE zasledoval ali nadziral tujega državljana, ta pa bi se srečal s slovenskim državljanom, je akcije konec. Zakonodaja ne dopušča, kršenje z ustavo zagotovljenih pravic in podobna navlaka. Kdorkoli je že pisal zakone in pooblastila, se je zelo potrudil, da je SOVA nič od nič. Pokojni Zemljarič je vedel, kaj je prava tajna služba in kako jo voditi. Samo za tisto leto uspešnega vodenje UDBE bi morala častna četa leto dni stati ob njegovem grobu.

Imamo predsednico. Bolje, če je ne bi imeli. Kaj bo, ko se bodo Američani naveličali zaletavati v Ruse? Tako, kot so se nehali v Sirijo in Afganistan. Enostavno so pobrali šila in kopita in šli domov. Zaveznike so pustili na cedilu, da so jih druge države reševale in vozile domov. Tudi mi smo privlekli nekaj Afganistancev, da jih niso talibani potolkli zaradi sodelovanja z nami. Američanom bo prej ali slej Ukrajina zrastla čez glavo in bodo šli domov. Če mislite, da se bodo takrat ruski tanki ustavili pri Poljski meji, ste naivni. Putin se bo maščeval vsem, ki so v tej vojni podpirali Ukrajino. Bojim se, da bo klet Cankarjevega doma spet pribežališče za našo politično elito, ki je slepo in brezpogojno podpirala ameriške težnje v Ukrajini in restavracijo nacističnega režima.

Za kulturni praznik donirajte kaj v ta namen. Najbolje meni. Ne gre za Slovenijo, dol mi visi za te parole. Za preživetje gre. Čist zares  

Scroll to Top