Sekta se ne more več žogat

Napake se dogajajo povsod. Le redke pa imajo tako katastrofalne posledice, kot ta iz celjske bolnišnice. Po ogledu včerajšnje Tarče je precej jasno, kaj se je zgodilo in kje je prišlo do zamenjave. Vse, kar se je dogajalo naprej, pa zbuja precej nelagodja in strahu okoli medicinske stroke. Jaz sem bil v življenju priča nekaj dogodkom, kjer je prišlo do zamenjave identitet. Do človeške napake. Namerne ali nenamerne, pa je drugo vprašanje. Leta 1990 je na služenje JLA v Bitolo prišel tip, ki tja ni spadal. Prišel je namesto brata dvojčka z njegovim pozivom. Po dveh dneh so ugotovili, da ni pravi. Med osamosvojitveno vojno je bila ekipa Morisa dvakrat vpletena v zamenjavo identitet. V ljubljanski Šiški smo aretirali oficirja KOS-a in ga odpeljali v pripor. Zjutraj smo ga morali izpustiti, ker se je izkazalo, da smo prijeli napačno osebo z istim imenom in priimkom. Konec oktobra istega leta pa smo iz Koč, kjer smo zadrževali vojne ujetnike, po posredovanju Rdečega križa v Koper odpeljali napačnega Zastavnika JLA. Spomnim se še, da so na Povšetovo nekoč policisti pripeljali Roma, za katerim je bila razpisana tiralica. Ker pazniki v glavnem poznajo vso klientelo, ki se redno vrača v zapor, so hitro ugotovili, da so »plavi« zgrabili napačnega Strojana in ga poslali domov.

Sicer pa še danes poznam precej ljudi, ki verjamejo, da so Josipa Broza še pred drugo svetovno vojno v Moskvi zamenjali z Rusom, ki je Jugoslavijo vodil do svoje smrti l. 1980. Jih je pa nekaj, ki verjamejo, da je daljnega leta 1987 jugoslovanska UDBA po naročilu beograjske partije ugrabila Ivana Janeza Janšo in ga zamenjala s šiptarjem, ki ga poznamo od afere JBTZ naprej. Dosmrtni predsednik sekte res izgleda kot pristni Albanec. Pa ne zato, ker bi ga nekoč zamenjali. Njega je v resnici naredil kosovski Albanec na kmetiji pri Grosuplju. Pa ne bom ponavljal zgodbe. Napake se dogajajo, posledice pa so različne. Ko sem bil še otrok, sem večkrat slišal, da so me najbrž zamenjali v porodnišnici, ker nekaj tako neubogljivega zagotovo ni  prišlo iz domačega gnezda. Sam sem si pa takrat misli podobno. Zakaj me res niso zamenjali, da bi pristal v bolj normalni družini. Oče in mama še nista garant, da je družina »normalna«. Za Primca in farške duše pa obstaja edino to. Oče, mati, pa bog in domovina. Pa če so vsi pijanci in nasilneži.

Primc ne more iz svoje kože. Neutrudni borec za pravice tujih otrok tokrat organizira protest proti vladi. Otrok ne damo, vpije. Protest, ki ga napoveduje bo v bistvu shod nekaj deset farških upokojencev. Sem si nekoč od blizu ogledal enega od njegovih shodov v podporo družinam in otrokom. Sprva sem mislil, da sem bil zaveden in sem prišel na napačen shod. Tam je bil Primc in kakšnih 50 oseb, ki bi bile vse po vrsti lahko eden od njegovih staršev. Povprečna starost okoli 75 let, pa ne pretiravam. Pričakoval sem mlade verne družine z otroci, prišli pa so starčki. Pa jih razumi, če moreš. Kaj 80 let staro mamo iz Šmarja pri Jelšah briga, kdo lahko posvoji otroka? In kdo se lahko s kom poroči? Pa nismo v srednjem veku, brigajte se zase in za tisto, kar vas zadeva. Primc med svojo uborno četico opranih seniorjev razlaga, da bo država ukinila vse zakonske zveze med možem in ženo. Potem bodo prišli po naše otroke in jih dali v posvojitev homoseksualnim parom. Nič od tega se ne bo zgodilo, me pa zanima koga ima v mislih Primc, ko govori o naših otrocih. Mojih otrok se to zagotovo ne tiče in roko dam v ogenj, da nihče od njih ne bi hotel imeti opravka s Primcem. Še manj, da bi jih zastopal ali govoril v njihovem imenu. V življenju še nisem spoznal družine (oče, mati+otrok), ki bi podpirala Primca in njegovo gibanje. Ker jih najbrž ni. Zato na njegovih shodih strašijo upokojenci, ki pridejo zaradi sendviča in soka. Ker so pokojnine sramotno nizke, bo Primc vedno našel nekaj lačnih ust za svoje povorke po mestu. Brezmadežna Norma in njen ata migrant Bernard bi z otrokom lepo »sedla« na čelo njegove povorke. Pa niti ta dva ne verjameta Primcu. Se pa dogaja, dolgčas v deželi ni nikoli.

Tista mi je najbolj všeč. Dve leti so levi skrajneži nezakonito protestirali. Zdaj jim bomo pa mi pokazali. V minulih dveh letih se je včasih ob petkih znalo zbrati tudi do 10.000 protestnikov. Mokre sanje desničarjev, ki z avtobusi, sendviči in pijačo vred niso sposobni privleči 1000 protestnikov v Ljubljano. Kje so se torej poskrili vsi Ljubljančani, ta silna tiha večina, ki baje podpira Janeza Janšo? Nikamor, ker jih ni. Jih pa poznam kar nekaj, ki so v času Janševe vlade dobili službe in stanovanja v Ljubljani. Med protesti so ždeli doma in kimali Hojsu, ki je žalil in napadal protestnike. Po porazu sekte na volitvah, pa so se tiho spakirali in se pobrali v domače kraje. Spakiral bo tudi veleposlanik Tone Kajzer. Doma ga bo sekta pričakala kot heroja, naslednji dan pa bo pozabljen. Ljubi bog (Janez Janša) se ne bo več spomnil nanj. Ne vem kaj jim v sekti ni jasno. Ne splača se izpostavljati za Janeza Janšo, ker ni plačila in nagrade. Še manj hvaležnosti iz njegove strani. Na koncu dneva ostaneš sam. Za enodnevno slavo si zajebeš življenje, to je vse. In naslednji dan se ne zdani. Poznate?    

Scroll to Top