Pukni zoro

Od napovedanih referendumov je najbrž najbolj pomemben tisti, ki se tiče zakona o RTV. Ali bo imel Golob tri ministrstva več ali manj, se mi ne zdi pomembno. Na volitvah so zmagali, naj torej oblikujejo vlado in ministrstva po svoje. Volivci jih bomo čez štiri leta ocenili. Referendum, ki ga je vsilila opozicija je navadno nagajanje in zapravljanje davkoplačevalskega denarja. Zakaj gre pri tretjem referendumu, zakonu o dolgotrajni oskrbi pa po pravici povem, da ne vem. Sem pa prepričan, da bodo vsi referendumi propadli, zgodbo z njimi pa bo nadaljeval Vili Kovačič na Ustavnem sodišču. Kaj bo po teh porazih Janša natvezil svojim vernikom? Sem mislil, da so se končno sprijaznili s porazom, zatemnitvijo, kot je to poimenoval veliki poraženec. Pa se niso. Včeraj je nekdo smrtno resno na Nori tv zatrjeval, da so bili na voliščih kuliji z izginjajočo tinto. Tomašič, ta mali domači Alex Jones mu je seveda kimal in na koncu sta skupaj sklenila, da gredo na naslednje volitve in referendume s svojimi kuliji. Če bi Janez čivknil sekti, da naj za volitve kupijo kulije pri bratu Rajku, bi bil to večji posel kot tisti z ministrstvom za zunanje zadeve. Takrat je bil minister Logar, a ta pričakovano ne ve nič o kulijih in Rajku. Če ne laže, potem priznava kdo je vodil Mladiko in zunanjo politiko zadnji dve leti.

Zakaj je referendum o zakonu o RTV tako pomemben? Pustimo pravljice o depolitizaciji javne televizije. Politika težko govori, da bo nekaj depolitizirala. Ne gre skupaj. Gre za to, da se prepreči nastanek nacionalne Nore24TV. Kdor je gledal zadnji Utrip pod režisersko taktirko in izvedbo Igorja Pirkoviča, ve o čem govorim. Pljuvanje po vladi in Golobu, premetavanje kosti, ščepec pričevalca, poniževanje predsednice Državnega zbora Urške Klakočar Zupančič, sramotenje stavkajočih kolegov in patetično domoljubje. Pirkovič se je pohvalil, da ga je poklical Janša in mu čestital za Utrip. Posebej navdušen je bil nad prirejenim posnetkom, kjer Urška KZ izpade histerična. Šlo je za »pohitren« posnetek. Bravo Igor, nižje najbrž ne gre. Stanje na Kolodvorski zaposleni opisujejo kot izredne razmere. Po Zadregalu in Urbaniji je Janša poslal še okrepitev, Ksenijo Koren. Prvi je bil tja poslan, da pravno legalizira sovražni prevzem javnega zavoda in z odpovedmi grozi stavkajočim. Urbanija je prišel pomagat Jadranki Rebernik programske vsebine premakniti na desno, prihod Korenove pa situacijo še zaostruje. Dejstvo je, da Ksenija Koren o televiziji ne ve nič. Imenovana je bila za urednico dnevnega informativnega programa, za kar nima nobenih kvalifikacij. Gospa je dolgoletna sodelavka in občasna priležnica Janeza Janše. Sodelovala je pri vseh medijskih svinjarijah desne scene, ki se jih spomnite. Od brezplačnikov do pisanja sovražnih tekstov pod raznimi psevdonimi na portalu Nova24TV in ostalem desnem smetju. Na Janšev ukaz je postala desna roka Bojana Požarja pri medijskih projektih sesuvanja in blatenja leve politične scene. Če malo pretiravam, prihod Korenove na RTV bi bil primerljiv s prihodom Mengeleja na infekcijsko kliniko sredi največje krize z epidemijo.

Na RTV je kriza, o tem ni sprenevedanja. Včeraj je blestela Vida Petrovčič z uravnoteženimi gosti. Žiga Ukrajinec in Granda. Slednji z nagobčnikom. Napenjam oči, ker sem poslušal glasbo in izklopil zvok, kdo je ta z nagobčnikom? Isti Krek tale Granda z nagobčnikom. Dvojčka? Kaj so modrovali ne vem, že pogled na studio in Vido je povedal dovolj. Blestita tudi nastavljenca Domovine in RKC, Nejc Krevs in Luka Svetina. Krevs je med vodenjem Dnevnika skoraj »odlutal« iz kadra, ker ga je lulat. Urbanija mu ni povedal, da mora lulat ob 18.50. Varovanec Rosvite Pesek Luka Svetina je odmeve vodil zakajen. Nika Kovač mu je odčitala lekcijo, ko je mimo njegove volje podprla kaznovane novinarje. Svetina ni ugovarjal. Jezen je bil sam nase, ker je doma pozabil Visine.

Poraz je boleč. Poraz za porazom pa bolečina. Janez to ve. Razen nekaj zmag na županskih volitvah, se mu letos obetajo sami porazi. Svoje vernike najlažje mobilizira, ko je žrtev. Zdaj se trudi in čaka pravi trenutek, da čivkne kakšno žalitev. Njegov cilj je, da mu sodišče prekliče pogojno kazen in ga pošlje v zapor. Potem pa znan scenarij, napad na svobodo govora, Janez žrtev, Murgle, Kučan (če bo še živ), povorke pred sodiščem in objokana Urška. Znano?

V Ljubljani je boj za župana napovedal Aleš Primc. Komedije sovraštva, srednjega veka in primitivizma se pišejo same. Dolgčas ne bo.

Dnevi so več ali manj črni. Včeraj je bil še posebej črn. Janez pravi, da po zatemnitvi vedno pride dan ali svetloba, what ever. Pukni zoro, da vidim še to svetlobo.

Scroll to Top