Pučnikov mavzolej in izbrisani

Naši osamosvojitveni Kekci bi morali biti iz srca hvaležni ministrici za kulturo, da jih je odrešila sramote. Muzej slovenske osamosvojite je bil sramota v vseh pogledih. Način ustanovitve, lokacija in to, kar je razstavljeno v dveh sobah. Prepričan sem, da najbolj glasni desničarji, ki se bi šli vojno zaradi združitve dveh muzejev, nikoli niso bili v muzeju slovenske osamosvojitve na Jamovi cesti v Ljubljani. Sporni muzej na začetku Viča sem si šel pogledat, ker se zadeva tiče tudi mene. Če ne bi vedel, da se hiša imenuje muzej osamosvojitve bi prisegel, da sem bil v mrliški veži Jožeta Pučnika. Takšen je občutek po obisku dveh sob in vrta, kjer stojijo štirje panoji s Pučnikovimi zapisi. Očitno je, da so tam nameravali postaviti mavzolej Jožeta Pučnika. Tam ni nobenih predmetov iz obdobja desetdnevne vojne, nobenih znanih fotografij, skratka ničesar, kar bi spominjalo na osamosvojitev. Nekaj lutk so oblekli v vojaške in miličniške uniforme in obiskovalci ne uide, da sta samo dve iz časa osamosvojitve. Kot, da bi se nekdo norčeval. Zato hvala vlada in Asta Vrečko, da ste ukinili to sramoto iz delavnice Janeza Janše in jo pripojili tja kamor spada.

Moje osebno skromno mnenje je, da si osamosvojitev zasluži svoj muzej. Ampak pravi muzej v ogromni večnadstropni palači. Z vsem, kar spada k osamosvojitvi in z vsem, kar je prinesla osamosvojitev. Razstava pristnih uniform, vseh znanih fotografij iz vseh bojnih spopadov v državi. Posebna soba za izdanega heroja osamosvojitve pilota Tonija Mrlaka. Vključno z razbitino Gazele. Fotografije posnete v kleti Cankarjevega doma, ki nikoli niso bile javno objavljene. Brionsko dogajanje. Trgovina z orožjem. Lov na oficirje KOS-a po Sloveniji. Odhod JLA iz Kopra. Obračun s Hočevarjem. Vse to sodi v muzej slovenske osamosvojitve. Vključno s predstavitvijo takratnih medijskih delavcev, ki so bili pomemben vezni člen med dogodki in ljudstvom. Najbrž si posebno razstavo v tem muzeju zasluži tudi specialna brigada Moris, ki je imela pomembno  vlogo v tistem času. Nujno bi morali poiskati, restavrirati in razstaviti slavnega Yuga 45, s katerim je Krkovič postavljal mrežo manevrske strukture. Voščeni lutki Krkoviča in sina v avtu, v prtljažniku pa orožje. Tako kot je bilo. Je v mavzoleju Pučnika omenjena manevrska struktura ali Krkovič? Ne! Ker je med pravovernimi osamosvojitelji zadnje čase izbrisan. Tako so v Stalinovih časih iz skupnih fotografij izginjali revolucionarji. Nazadnje je na fotografiji ostal samo Stalin. V podobno smer gre pri naši desnici. Osamosvojitev je Janša. Razstava brigade Moris, če bi bila res avtentična in bi zajemala obdobje 1990-1994, bi po mojem mnenju pritegnila pozornost svetovne javnosti in številnih filmskih ustvarjalcev. In seveda preiskovalcev za nikoli zastarane primere. Malo se spomnite, kaj vse smo počeli v omenjenem obdobju. Mogoče ribniška policijska postaja še vedno hrani fotografije pištole, ki jo je Njavru vzel mesar in prinesel  na policijo. Da bolj resnih in tragičnih zadev ne omenjam. Umor Furjana sodi v kasnejše obdobje in bo očitno v tem letu dobil sodno epizodo. Nadaljevanje filma v IMENU RESNICE se bo nadaljevalo na okrožnem sodišču v Ljubljani, je odločila preiskovalna sodnica Paškulinova.  

V najvišjem nadstropju bi morala biti razstava posledic osamosvojitve. Fotografije vseh velikih podjetij, ki jih je uničila ali prodala tujcem poosamosvojitvena oblast. In izbrisani. Razstaviti bi morali vseh 26.000 + fotografij žrtev nezakonitega izbrisa in prostor poimenovati Aleja Izbrisanih. To je bila naša osamosvojitev. In ja, zasluži si muzej, ne pa mavzolej Jožeta Pučnika in sekte SDS. Če se bo to zgodilo v sklopu muzeja novejše zgodovine Slovenije, še toliko bolje. Ker smo pri temi muzeji in smo prišli do izbrisanih. Pošteno od naše države bi bilo, da ustanovi muzej izbrisanih. Pa naj tam razstavijo njihove preluknjanje dokumente, fotografije deložacij in tistih, ki so končali na cesti med brezdomci. Mnogi med njimi so dobesedno umrli na cesti. Tega filma Slovenija ne bo videla, ker je slovenska desnica še danes ponosna na izbris. Vsak bi si lahko uredil status, če bi hotel, ponavljajo kot papagaji. Premnoge tragične zgodbe pričajo, da temu ni bilo tako. Poznam vsaj en primer, kjer smo se pripadniki Moris-a osebno angažirali, da je bil nekdo izbrisan, ker smo mu fizično onemogočili, da bi si uredil status. Kolikor se spomnim, sta Krkovič in Njavro iz čisto osebnih zamer uničila življenje Suljeviću in ga naredila »izbrisanega«. Čudi me, da Borut Pahor v dnevih odhajanja ni podelil posebno jabolko navdiha arhitektom izbrisa, Pučniku, Bavčarju, Janši in Bučarju. Pučnikove je imel v hiši, pa je zamudil to priložnost? Tudi Bučarjev sin se je privlekel po zavrnjeno priznanje starega k Pahorju, pa nič. Slovenska desnica se je v zadnjih desetih letih tako radikalizirala in postala skrajna, da ni daleč čas, ko si bodo začeli podeljevati odlikovanja in priznanja za izbris.

Kdo bo odlikovan za uničenje javnega zdravstva in zmago kapitala? Prostozidarji. Golob ima to smolo, da bo do dokončnega sesutja javnega sistema prišlo v njegovem mandatu. Ni kriv za to, po drugi strani pa niti nima moči, da kaj spremeni. Zdaj vam bom orisal pravo situacijo, ki jo bo razumel vsak otrok. Pa ne jo vzeti “dobesedno”. Javno zdravstvo je Hitlerjev nemški rajh aprila leta 1945. Golob zabarikadiran v kleti izdaja ukaze Breclju in Loredan Bešiću, ki po zemljevidu premikata čete, ki ne obstajajo. Slednji je z mislimi bolj kako pobegniti iz kleti na še zadnje delujoče berlinsko letališče. Berlin so obkolile armade zasebnega zdravstva, kapitala in korupcije. Zdravstvene zavarovalnice tolčejo po Berlinu iz vseh topov. Bučijo Stalinove orglice, ki jih orkestrira ZZZS. Farmacevtska industrija je po uspešnem izkrcanju v Normandiji končno prišla pred vrata Berlina. Golob še zadnjič pride iz bunkerja in branilcem Berlina podeli priznanja. Branilci so v tem primeru tisti, ki so pripravili poročilo na 120 straneh. Torej tisti, ki razmišljajo o pobegu.

Napočil je 30. April 1945. Tok zgodovine in usode glavnih igralcev poznate. Na koga torej stavite, da bo zmagal v II. svetovni vojni, če je to stanje v zdravstvu? Na branilce centra Berlina in vladne palače (JZ) ali vojaško silo, ki jo obkolila Berlin (ZS)? o.p. primerjave so karikirane, da ne bo kdo skakal v zrak, da ga imam za fašista.   

Scroll to Top