Pre game show

Danes teden bo šlo zares, se temu reče. Kandidati za Pahorjevo nasledstvo bodo odtekli prvi krog. Ker smo Slovenci športni narod, si poglejmo takole zadevo takole. Tek na 100 metrov, sprinterska disciplina. Ni kroga, samo ravnina. Če vseh sedem postavimo v startno vrsto, bi po kvalifikacijah sodeč (soočenjih) boj za zmago potekal med Sabino Senčar in Miho Kordišem. Tik za njima bi ciljno črto prečkal Vladimir Prebilič. Realnost pa je taka, da so sodniki na startno črto postavili Prebiliča, Kordiša, Cigler Kralja in Senčarjevo. Brglez ima startni blok nekje 20 metrov od startne črte. Logar še deset metrov višje. Nataša Pirc Musar bo sprint na 100 metrov začela na sredini. Sodniki so ji najbrž zaradi kilaže dali 50 metrov prednosti. Bo zadostovalo za finale ena na ena? Tisti, ki se bodo naslednjo nedeljo udeležili teka na 100 metrov na startni črti, nimajo nobenih možnosti. Pomagajo jim lahko nedovoljena poživila, ampak kaj to v politiki pomeni najbrž veste. Če ne veste, pa vprašajte šefa opozicije. On pozna vse vrste nedovoljenih poživil, ki jih uporabljajo naši tekmovalci v športni disciplini politika.

Letošnje predsedniške volitve in kampanjo si bomo zapomnili po Anžetu in Nataši. Neki novi Anže. Stranke SDS skoraj ne pozna. Res je bil minister v prejšnji Janševi vladi, a z njo ni imel nič. V istem stavku pove, da vlada in stranka SDS ni sodelovala z Rokom Snežićem, on pa je glasno nasprotoval sodelovanju, ki ga ni bilo. V resorje drugih ministrov se ni vtikal, zato nima nobenega mnenja. Niti kot politik, niti kot državljan. Ni bilo daleč od tega, da bi Logar zanikal, da je bil kadarkoli v istem prostoru z Janezom Janšo. Sekta ve, da Anže igra ovčjo vlogo in so tolerantni do njegovega zanikanja dnk-ja. Se mu pa to lahko vrne kot bumerang, če bo v drugem krogu pogorel. Kar zagotovo bo. Kaj bo z bumerangom, bomo pa še videli. Druga figura, ki je zaznamovala to predsedniško kampanjo je zagotovo Nataša Pirc Musar. Odvetnica bogate elite, ki se v tej kampanji prodaja kot borka za pravo, ustavo in delavce. Bežen prelet njene kariere govori nekaj drugega. Neumorna borka za svojo kariero, najbolj znana po bojih za svoje pravice, beri denar. Nesojena direktorica televizije! Da jih ni doletela, so ji izplačali 70.000 evrov. 70 jurjev, da nekam ne prideš v službo! Če to ni zmaga vseh zmag, sem brez besed. Njeno premoženje je razpršeno po firmah, ki obvladujejo druge firme, ona pa o vsem skupaj ne ve nič. Aleša vprašajte. To je tolikokrat ponovila, da mi je Aleš postal domač. Skoraj prijatelj. Saj veš, Aleš no. Njega vprašaj, ne počne drugega v življenju kot sedi v Dači in čaka vaša vprašanja o tem, kako je nekoč z Darkom Horvatom olupil naivne Slovence. Privatizacija je bila kraja stoletja, njeni zmagovalci bi morali vsi po vrsti sedeti na Dobu, zmagovalke pa na Igu. Ker so pravočasno sprivatizirali organe pregona in pravosodje, so postali nova slovenska elita. Nataša Pirc Musar s plačo, ki si jo nakazuje, ne more preživeti teden dni. Ona pa o dividendah, lepo vas prosim. Denar rabiš vsak dan za sprotne stvari in položnice. Na blagajni je gotovina ali pa kartica. Ne gre skozi, jaz sem Nataša Pirc Musar, imam dividende. Nihče je konkretno ne izzove z vprašanjem o mesečnih prihodkih in odhodkih, ker bi bila zagata. Sicer pa bi vas po vsej verjetnosti spet napotila na našega prijatelja Aleša. Tole božanje kandidatov je dolgočasno. Kdo bo prvi snel rokavice, zapustil soočenje ali vsaj pogrnil v studiu kot Jelinčič? Bodoča predsednica je blizu temu, da eksplodira. Da je bila nekoč stevardesa, bi ji težko verjel, če ne bi imela dokazov. Sem mislil, da obstajajo kriteriji za to delo. Mislim na težo in višino. Nataša stevardesa? Sicer je pa tako, da je funkcija predsednika države, če je ta letalo, navadna stevardesa. Pilot je predsednik vlade, kopilot pa Janez Janša, kadar ni pilot.

Petek je že po definiciji eden boljših dni v tednu. Za minuli petek sem bil fokusiran na sodišče, torej stres na 100 obratov. Potem izvem za preklic in vse mi pade dol. Približno v tistem času, ko bi moral biti na sodišču, sem se zoprn prekladal po stanovanju. Ta odpoved in prestavljanje mi je načrte in finančno sliko postavilo na glavo. Med razmišljanjem ali naj vklopim računalnik in kaj napišem, me zmoti trkanje na vrata. Nikogar nisem pričakoval niti mi ni bilo do tega, da koga gledam na obisku. Ves tečen sem sunkovito odprl vrata in pred nos dobil dve znački. Kriminalistična policija, z nama morate gospod Kunstelj. Prvo sekundo sem mislil, da sanjam. Kriminalisti so zadnji, ki bi jih pričakoval pred vrati. Ker več kot 13 let nisem vpleten v nobeno kriminalno dejavnost, je bil res šok ta nenapovedan obisk. Kam moram z vama, sem presenečen vprašal? Na sodišče, kjer vam bodo vročili pošto, potem ste prost. Ker nista bila zatežena, nisem kompliciral. Oblekel sem se in odšel z njima. Peljala sta me na Okrajno sodišče, kjer so mi vročili novo tožbo. Bedno je bilo po 15 letih spet sedeti na zadnjem sedežu policijskega avta. Zanimiv pristop, namesto sodnega detektiva zdaj uporabljajo kriminaliste za vročanje sodnih pisanj. Vsebina tožbe je sploh biserna, avtor sporne vsebine pa nisem jaz. Tožnik je kot ponavadi iz SDS črede. Tokrat veliko presenečenje, Top Dog, ne bevskač ranga Vasle. Bo še zanimivo.

Povsod po svetu je kriza, zdravstvena, energetska, podnebna,  finančna, vojne, lakota … ni kar ni. Kot zdaj kaže, Putin vojno v Ukrajini izgublja. Jo je res pripravljen izgubiti ali bo šel do konca in pritisnil rdeč gumb? S tem vprašanjem se ukvarja domala ves svet. Doma je zaenkrat v ospredju finančna kriza, ki se s podaljševanjem postopkov na sodišču še poglablja. Zato so vaše donacije več kot dobrodošle. V bistvu nujne za preživetje.

Tončka iz parka nasproti sodišča je poznala vsa Ljubljana. Trideset let je preživel na isti klopci v parku, pa MOL ni reagiral. Po smrti so se spomnili nanj s spominsko ploščico. Spomnite se na brezdomce in naredite kaj za njih, ko so še živi. Tole post klanjanje tistih, ki so se 30 let obračali stran, ko so šli mimo njega, je navadna človeška hinavščina. Lepo bodite še naprej!

Scroll to Top