Pogreb kulture in države

Proslava ob dnevu kulture je kamen spotike vsako leto. Stalnica so bili politični govori in zahteve po več denarja. Kadar so bili na oblasti desni, so bile proslave videti kot vsak drug domoljubni shod v znani ikonografiji. Seveda s preverjenimi domoljubnimi kulturniki. O vsebini pa raje nič. Ker ta je kot se za našo kulturo spodobi, sama sebi namen. Če ne razumeš, da je »tucanje« kamna in strganje korenčka ob genitalije sodobna umetnost, si zaostal kmet. Med te očitno sodim, ker te umetnosti ne razumem. Odnos okolja do kulture. Kakršna kultura, takšen odnos. Kaj, če bi se šli preizkusit na trg? To pa ne. Ker trg ne razume umetnikov. Zato imamo ministrstvo za kulturo, da jih preživlja. Kaj je bilo to z zajcem? Najbrž spet nekaj, kar razumejo samo posvečeni, ostali smo pa srednji vek budale? Kakšno je bilo sporočilo tistega zvijajočega se bitja v vijoličnem? Kratke, debele in kosmate noge so me napeljevale na misel, ki je raje ne bom izrekel, ker bi bil to po nekaterih merilih sovražni govor do transspolnih al za kaj se že imajo . Enako velja za oba nagrajenca. Za slikarja prvič slišim, samozvano multi karkoli že umetnico pa poznam iz okolja, ki nima nič z umetnostjo. Ampak res nič.

Glavna atrakcija večera je bil seveda Golob s svojo spremljevalko. Star siv osel in 21 let mlajša botox afna, sicer znana odvisnica od kokaina, trdijo njeni bivši sponzorji. Zlobni jeziki natolcujejo, da je Gabrovo najel in Golobu nastavil nihče drug kot agent Muri, da bi mu z Marjanom v nadaljevanju speljala stranko in prestol. Bomo videli. Na prireditvi sta se držala kot bi tam sedela Cvikl in Leganova, ne pa sveže zaljubljena golobčka. Za finale prireditve je na oder prišla Svetlana Makarovič. Kot je obljubila. RTV ekipa je kljub koncu programa poskrbela, da tega niste zamudili. Svoj protestni recital je pokvarila, ker jo je na oder pospremil Jenull. Sporočilo je bilo najbrž, da bo v bodoče ulica odločala o nagradah in denarju v kulturi. Še en opomin Golobu, da ga je ulica postavila in ta ga lahko mimogrede tudi odstavi. Kaj je Novaka prineslo na oder, ne vem. Miselno je ostal v wc-ju, ker si niti “šlica” ni zapel. Kurac ni glagol?

Medtem je Golobov zdravstveni minister za znani tednik izjavil, da nikoli ne bo šel na jahto z Marčičem ali Dimnikom. Ni on Janša, nam sporoča. Res je, to mu lahko verjamete na besedo. On poletja preživlja na jahti Marka Bitenca, ki ga tako in drugače drži v pesti. V nebo je vpijoče, da na ministrstvu za zdravje prvih osem mesecev niso počeli nič. Gledali so v zrak, kot vsi pred njimi. Šele razpad javnega zdravstvenega sistema v Ljubljani je sprožil vse alarme. Ne bi še enkrat ponavljal sramote, ki mu jo je priredil Golob na zahtevo Jankovića, ker kaj podobnega samostojna Slovenija še ni doživela. Če bi imel kaj hrbtenice in obraza, bi takoj odstopil. Če? Ker si šef tajne lože Bitenc v tej fazi vojne ne more privoščiti odstop svojega ministra, Bešič Loredan ostaja.

Zelenski te dni leta po Evropi in nam zabija še zadnje ruske žeblje v skupno krsto. Vojna traja leto dni in nič ne kaže, da se bo kmalu končala. Ukrajinski narod ima pravico, da se sam odloči kako bo živel in v kakšno ureditvi, vpijete podporniki Ukrajine. Prav, razumem vaše stališče. Zakaj ste potem utihnili v primeru Katalonije? Da vas s Palestino in drugimi kriznimi žarišči ne vznemirjam. Kaj je zdaj s samostojno Katalonijo in njenimi preganjanimi politiki? Neprijetno vprašanje? Kot vsa ostala, ki niso v skladu z vašo agendo in voda na vaš mlin.

Kaj dogaja z SDS, mi ogromno pišete, ha ha. Lažem, nihče mi ne piše, nisem jaz inštitut slavnega datuma. Po informacijah iz Trstenjakove je Janša zaigral vse karte in nima pojma, kako naprej. Na obzorju ni nobenih volitev ali referendumov, NSi je začela premišljevati o lastnem preživetju in jih Janša trenutno ne zanima. Skratka, opozicija je »kaput«. Kot, da se to mene kaj tiče, ker imam še večje težave kot oni. Sodna drami ni videti konca, čeprav bi se moralo vse skupaj končati januarja. Najprej prestavljeno zaradi pridobivanja dodatnih dokazov, potem dvakrat zaradi bolezni. Čez 11 dni je napovedan zadnji narok in sodba, do takrat pa lahko crknem, meni država. Še 24 ur imam, da zberem cifro 1K, misija nemogoče. Ne da se mi več.    

Scroll to Top