Peace?

V deželi megle in praznih obljub je vse po starem. Nekateri bi rekli, da je vse spet na svojem mestu. Pa še Planica laufa. Naši stari obrazi v novi embalaži so pri koritu, osovražena desnica pa je končala v kotu. Kadar takole ponižani in poraženi končajo v opoziciji, se vedno oglasi Matej Tonin in prisega, da je končal ljubezensko razmerje z Janšo. Ni prvič, da frči perje med poraženci. Politična realnost je za Tonina žal takšna, da ne odloča o ničemer. Če bi se Janši ponudila priložnost za četrto vlado, bi se Tonin takoj spomnil, kdo je njegov oče. Janša je sicer na zadnji slavnostni akademiji stranke Golobovi vladi letos napovedal propad. Vlada dela ogromno škodo, zato se Janša že pripravlja na prevzem oblasti in popotresno sanacijo. Potres je bila zmaga Gibanja Svobode v njegovem žargonu.

Za Goloba verjamem, da ni nedolžna ovčka in, da nima nobenega masla na glavi. Kot vsi »uspešni« direktorji državnih podjetjih je obogatel z »obvodnimi« posli. Direktorska plača za luksuzni način življenja ne zadošča. Močno pa dvomim, da mu bodo karkoli kaznivega dokazali v zvezi s posli GEN-I na Balkanu. Afere, ki jih servira Janševo medijsko omrežje, stojijo na lažnivih temeljih. Zato je vsa gradnja in nadgradnja katerekoli afere iz logov SDS navadna laž in blatenje.  

Protesti morajo imeti nekakšen namen in končni cilj. Petkovi protestniki so dosledno zahtevali odstop Janševe vlade. Kakšne so zahteve protestnikov stranke SDS, ki se skrivajo pod iniciativo Pavla Ruparja? 20 % višje pokojnine in v ustavo zapisana 13-ta pokojnina? To so lovske zahteve ta trenutek. Pravi namen je najbrž rušenje vlade in ustvarjanje izrednih razmer. Ker jih ni niti 5000, gre bolj za ustvarjanje privida izrednih razmer. Ker jih enostavno ni. Kot sem v začetku napisal, vse je spet po starem. Dobro, zdravstvo se vsak dan sooča z nerešljivimi težavami, a to je zasluga vseh prejšnjih vlad. Golob ima to nesrečo, da bo dokončen zlom javnega zdravstva padel v njegov rookie mandat. Po moje ni težava, da je Golob zaljubljen (če je res) in po skoraj letu dni še vedno ne razume, kako deluje država. Zato ima kabinet poln sekretarjev in svetovalcev, ki te zadeve poznajo. In tu tiči velika težava. Golob se je obdal z napačnimi ljudmi. Ekipa, ki je potopila zadnji dve levi vladi, ima zdaj glavne vzvode in besedo tudi pri Golobu. Po starem, a ne. Iskreno upam, da rezultat njihovega prerivanja ne bo četrta Janševa vlada. Še enkrat nas takšno zlo ne more doleteti, ker potem bi bili res v vojni. Ne nujno z Rusi.

Zlo in žalitve? Očitno lahko nekoga označiš za svinjo, podgano, prostitutko, smet in še kaj hujšega. To je politična satira, pravi Svetlana Makarovič. In zato je politična satira posebej pravno zaščitena, je nesojena Prešernova nagrajenka poučila pravnico Natašo Pirc Musar, ki se je zgražala nad nivojem njenih političnih pesmic. Jaz bom gospo Svetlano na sodišču predlagal za pričo. Naj ona sodišču pojasni, kaj je politična satira in kako je zaščitena. Ne more za iste besede o likih iz SDS ona dobiti nagrado in aplavz, jaz pa zapor in ne vem kakšno plačilo odškodnine! Ker sem nekoga označil za Janševo podgano? Ni fer! Tole čakanje na odločitev sodišča, prestavljanje in posledično življenje na robu ubija. Bo kakšna donacija, ne bo? Bo za trgovino, ne bo? Položnice, datumi …, jebeš tak lajf! Dobesedno.

Ni fer marsikaj v tej državi. Ampak nisem jaz 8. Marec, da bi odpiral toliko front. Niti ne sledim več, zakaj vse fajtajo. Upokojenci, otroška kosila, voda po potrebi, sovražni govor in izlivi ljubezni, gasilci, medicinske sestre in še nekaj tem gonijo po družbenih omrežjih. To je fajt nove generacije. Bombardiranje po internetu in potem tiskovna konferenca pred državnim zborom. Na sedežu inštituta težko skličejo tiskovno konferenco, ker sedeža nimajo. Nova generacija fajta od doma. Kogarkoli poznam ali spoznam, dela več ali manj za računalnikom. Vsa ta nova tehnološka podjetja in start upi so zasnovani tako, da zaposleni sedijo za računalniki. OK. Kdo pa potem še dela, da imamo vsak dan hrano, pijačo in ostale osnovne stvari. Kaj boste čipe jedli, če nam Rusi sesujejo internetno in električno omrežje? Malo pretiravam ampak še vedno mora nekdo posaditi krompir, pšenico, koruzo in da ne naštevam naprej. Sem nekje videl, da znajo z računalniki in 3D tiskalniki narediti zrezek in podobne neumnosti. Če je to prihodnost, jo kar imejte. Z računalniki in virusi vred.

Obletnica napada Rusije na Ukrajino je bila včeraj. Naposlušal sem se raznih komentatorjev in vojaških strokovnjakov. Več ali manj prodajajo zahodno agendo o nujni zmagi Ukrajine. Eno so želje ZDA in zahoda, drugo je realno stanje. Človeške žrtve na obeh straneh so ogromne. Obe strani tajita in prirejata podatke o mrtvih in ranjenih, kar je konec koncev razumljivo. Putin v tej vojni ne bo popustil in se umaknil. Zahodni politiki bi to lahko najbolje vedeli. Neomajna podpora Zelenskemu in vedno nove in nove pošiljke orožja to vojno samo podaljšujejo. Po najslabšem scenariju, če odmislimo uporabo jedrskega orožja, se nam obeta desetletna vojna. Vzhod Ukrajine je v vojni od leta 2014, pa se o tem ves zahod spreneveda. Nova hladna vojna se je že začela. Rusija je dobila status, kot ga je v času prve hladne vojne imela Sovjetska Zveza. Komunistično zlo iz vzhoda, ki ga je treba uničiti. Komu odgovarja nadaljevanje te vojne? Ukrajincem in Rusom ne, ker umirajo vsak dan. Evropi tudi ne, ker se nam je podražilo in zakompliciralo življenje zaradi te vojne. Še kako pa ta vojna odgovarja ZDA, njenim zunanje političnim interesom in vojaški industriji. Tudi dobiček od prodaje energentov ni zanemarljiv. Zato so ZDA zadnje, ki lahko prispevajo k premirju in trajnemu miru. Amen!

Scroll to Top