Nasvidenje v prihodnjem letu

Zadnji petek v letu. Kako je drugje po državi ne vem, v Ljubljani je pretoplo, oblačno in občasno dežuje. Zadnji dan leta bo podoben. Idealno vreme za novoletne koncerte na prostem. Ne vem kaj na vreme porečejo zanikovalci podnebnih sprememb? Najbrž prosto po Trumpu, to je vreme, nimaš kaj. Zime niso več kar so bile nekoč. Pred več desetletji, ko sem bil otrok, so bile vse zime bele. Zjutraj te je pred šolo vedno kdo napadel s snežnimi kepami iz zasede. A današnji otroci sploh vedo, kaj je kepanje? Z novim zakonom se bo vlada povečala za nekaj ministrstev. Eno od njih bo ministrstvo za podnebne spremembe. Upam, da ne gre za ministrstvo kategorije tistega ukinjenega demografskega sklada. Na dve od novonastalih ministrstev bom posebej pozoren, ker se ne morem znebiti občutka, da gre za nekaj drugega. Za udobne in dobro plačane državne službe za številne člane LMŠ in SAB, ki še čakajo na svoj kos pogače od »pridružitve«. Za kaj drugega je šlo pri Primčevem demografskem skladu drugega kot zaposlovanje njihovih? Ko so jih ukinili in so se začeli oglašati po družbenih omrežjih si videl, da so vsi iz desne scene. Iskreno, kaj lahko nek urad naredi, da bo več Slovenk rojevalo? Dobrega nič, to mi lahko verjamete na besedo. Edina učinkovita ukrepa za večji naravni prirastek sta prepoved splava in kontracepcije. Hard farška varianta srednji vek. Vse ostalo so pravljice.

Otroke na svet spravljajo mlade družine. Odgovor je na dlani. Dajte jim stanovanja in varne dobro plačane zaposlitve, pa bo več otrok. Če boste nekoč uzakonili 3 leta 100% plačanega porodniškega dopusta in zastonj vrtce za vse, bo otrok kot listja in trave. Ko se je Slovenija osamosvojila, sem bil polnoleten in sem razumel dogajanje okoli sebe. Vse odraslo življenje živim v državi, o kateri smo baje stoletja sanjali. In ves ta čas poslušam isto zgodbo. Trideset let pravljic in praznih obljub. In to v času, ko se je svet s svetlobno hitrostjo razvijal in moderniziral. 25 let po drugi svetovni vojni sem prišel na ta svet. Kako so lahko v 25 letih po vojni postavili državo, tovarne, ceste, bolnice in da ne naštevam naprej. S takratnim znanjem, tehnologijo in družbeno ureditvijo, ki je danes predmet prezira? Kaj smo mi naredili v 30 letih samostojne države? V startu se je pokradlo družbeno premoženje in del prebivalstva se je uvrstil med revne. Neprave smo izbrisali. Ne tako radikalno kot nekoč nacisti jude, manjkal je zadnji korak. Da bi jih enostavno pobili. Vse drugo smo jim storili, vključno z deportacijami. Zame je temeljno vprašanje, ali smo res samostojna država? Kolikor jaz vidim, smo vse samo samostojni ne.

Članstvo v EU in NATO paktu? Skupna valuta? Mi nismo samostojna država. Tole boste težko požrli ampak Titova Jugoslavija kot celota je bila samostojna država. Odkar smo v NATO paktu pošiljamo naše vojake v tuje vojne. Zdaj moramo hočeš nočeš pomagati Ukrajini v vojni z Rusijo. Nisem prepričan, da je to volja večine Slovenk in Slovencev. Vojno v Ukrajini so izzvali Američani, pa se sprenevedajte do nezavesti, če vam paše. Ta proxy vojna ZDA in NATO pakta z Rusi v Ukrajini je spremenila podobo sveta. Prihodnost je negotova. Ne vidim nobene pobude za ustavitev vojne, premirje in pogajanja. ZDA in NATO podpihujeta Ukrajino v boj do zadnjega ukrajinskega vojaka. Na drugi strani agresor Rusija stopnjuje raketne napade na infrastrukturo po vsej Ukrajini. Situacija je nemogoča, ker na obeh straneh prednjačijo vojni jastrebi. Zadnji, ki so za končanje vojne je ameriška orožarska industrija. Večina njih bi zaradi epidemije zadnjih dveh let propadla. Zaradi vojne v Ukrajini so v večini tovarn uvedli tretje izmene. Rakete, orožje in strelivo proizvajajo 24/7.

Opažam, da je iz domačih medijev izginila večina obrazov, ki slepo ne podpira Ukrajine. Kritična misel o donacijah režimu Zelenskega je prepovedana. Ko je v ameriškem kongresu izjavil, da donacije niso miloščina ampak investicija v varnost in prihodnost vseh, je zraven dodal, da z največjo skrbnostjo in odgovornostjo ravnajo z milijardami dolarjev, ki pritekajo v Ukrajino. In izzval salve smeha po svetu. Najbolj skorumpirana država na svetu v vojnem stanju skrbno ravna z denarjem? Že v miru so pokradli 90% svetovne pomoči. Tole zdaj je raj za vse vpletene. Kot zadnje svetovno nogometno prvenstvo. Dolarji in evri so se lepili na vse, ki so omogočili to nenavadno tekmovanje sredi zime v arabskem svetu.

V novo leto stopamo popolnoma drugače kot lani. Zamenjal se je osovražen režim Janeza Janše. Prišla je svoboda. Za nekatere dobesedno. Leto bi lahko zaključili z zvezdico, če se ne bi zgodila afera Bobnar. Večnega samovšečnega in za Janšo vedno upogljivega Pahorja je v predsedniški palači zamenjala Nataša Pirc Musar. Glede na njene značajske lastnosti sem prepričan, da bo boljša predsednica, kot je bil Pahor. Pred njo je priložnost, da predsedniški funkciji povrne pomen in sijaj, ki ga predhodnik na položaju niti ni razumel.

Leto zamujenih priložnosti. Tako bi jaz pod črto zaključil leto. Če bi vedel, da bodo sodni mlini mleli kot trenutno meljejo, se ne bi do jeseni zanašal na prazne obljube. Spletno stran bi moral postavil spomladi. Situacija bi bila najbrž boljša. Zdaj je kar je. Hvala za vse donacije in spodbudne besede. V novem letu vam želim dostop do družinskega zdravnika, veliko ljubezni in dobro plačo. Srečno!

Scroll to Top