Narcos – Povšetova 5

Večkrat si mislim, da me v Sloveniji nobena stvar ne more več presenetiti. Pa sem se zmotil. Včeraj sem se moral zglasiti na policijski postaji center zaradi zaslišanja. Spet zaradi vdora v računalnik in poslanih groženj. Gre za staro zadevo zaradi katere je bil odrejen forenzični pregled mojih elektronskih naprav, zato sem verjel, da smo s tem zaključili. Potem pa dobim klic, naj se prikažem na policijski postaji in pojasnim grožnjo D. Merlaku na nekem družbenem omrežju pred enim letom. Komu? Kdaj? Ne vem, če bi Nika Kovač dobila grožnjo, najbrž ne bi čez eno leto poklicali osumljenca po telefonu na pogovor! Akcija bi stekla takoj.

Spet nekdo, ki ga ne poznam in mi ni nikoli prekrižal nobene poti, da bi sploh vedel, da obstaja. Po telefonskem klicu sem šel pogledat na internet, kdo to je. Tisti, ki mi je to zakuhal ima res bujno domišljijo glede na izbor žrtev. Najbogatejši Slovenec, bivši direktor davčne uprave, soprog Aleksandre Pivec in veleposlaništvo ZDA? Poleg ostalih, ki jih ne bi našteval in po nepotrebnem izpostavljal. Storilec po moje ne bo končal v zaporu ampak norišnici. Bolj verodostojno bi bilo, če bi grožnje prejeli Janša, Gorenak, Vasle, Hojs in podobni. To bi bilo precej bolj verjetno, da sem jaz.

Med čakanjem na kriminalista listam Reporter in zagledam Roberta Friškovca. Piše, da je zdaj namestnik direktorja vladnega urada za izvrševanje kazenskih sankcij. In še vedno zaporniški vikar. To ne more biti res. Preberem še enkrat. Meni dobro znani župnik, ki je hodil po zaporih in »razdeljeval« drogo, je zdaj namestnik direktorja vladnega UIKS? Priznam, da nisem verjel. Uro kasneje, ko sem opravil z zaslišanjem, sem šel preverit vladne strani, če to drži. Glej ga zlomka, res drži. Kako je to mogoče, saj nismo Mehika ali Kolumbija.

Leto 2004 je bilo katastrofalno. Zame! Za vas in državo najbrž ne, ker je bilo to leto sprejema v EU. Jaz sem bil takrat na najnižji točki v življenju. Na prestajanju kazni za leto in pol. Svobodo sem si obetal jeseni 2005, do takrat pa je bila še dolga. Ker sem takrat že vse izgubil, sem se temu primerno tudi obnašal v zaporu. Zaradi kršitev hišnega reda je sledila kazenska premestitev na zaprti oddelek za 6 mesecev. Na zaprtem oddelku je precej težje priti do droge kot na polodprtem. V tisti bedi in propadu me je zanimala samo še droga, zato je bila selitev na zaprti oddelek zame katastrofa. Nadstropje nižje je pripor. Od tam je droga prihajala po vrvici. Potrkal si na radiator in, če je bil odziv si na »cvirn« privezal zvit bankovec in ga spustil dol. Če si imel srečo in te niso nategnili, se je na »cvirnu« vrnil paketek z drogo. Bile so komedije, ko se je »cvirn« zataknil in strgal. Ampak ni to tema, o tem sem nekoč pisal v »prison blogu«. Od kje pripornikom droga, me je zanimalo? Od verske oskrbe, je bil odgovor med smehom. Kasneje sem spoznal, kaj je to. Enkrat je paznik odprl vrata in zinil; »verska oskrba, gre kdo«? Nisem veren in maša me ne zanima. Sem pa šel, ker mi je bilo obljubljeno, da ima župnik drogo, če imaš denar. Da si prišel do želenega paketka z drogo, si moral najprej poslušati mašo. Pol ure mučenja do raja. Na koncu je župnik šel od enega do drugega in razdeljeval »hostjo«. Kdor je v rokah držal bankovec, je dobil še paketek.

Konec leta je v pripor prišel nov igralec. To pomeni nekdo, ki je lahko priskrbel drogo. Ker je šlo za znanega pripornika, je to delovalo preko kakšnega paznika, sicer takšne količine ne moreš pretihotapiti v zapor. Novemu igralcu je bila verska oskrba in župnik konkurenca, ker je bil cenejši kot so sicer cene drog za zapahi. Zato je pred novim letom prišlo do neljubega dogodka, zaradi katerega so zaklenili Povšetovo in jo obrnili na glavo. Tistega večera je v zapor prišel župnik Friškovec. Z zvrhanim kelihom paketkov. Najprej je maševal v priporu, potem bi šel nadstropje višje. Mašo in božje darove smo tisti večer čakali zaman, ker so župniku med mašo v priporu ukradli kelih z vso drogo in materijo. Mihael Obrez je bil takrat načelnik pripora. Spomnim se, da je takrat on prišel z župnikom povedat, da maša odpade, ker so ukradli kelih, župnik pa ne bo maševal brez materije. No, tudi mi nismo bili zainteresirani za mašo brez paketkov, zato smo se poklapani pobrali v sobe. Po deseti uri zvečer, ko se v zaporu ugasnejo luči, se je odprla trgovina. Bankovci so potovali dol, božji darovi pa gor. Zgodbo o zaporu, odvisnosti, drogah v zaporu in Friškovcu sem napisal pred desetletjem, pa ni bilo odzivov. Naj tako ostane tudi zdaj. Samo v vednost, kdo je kdo in kakšna država smo.

Robert Friškovec je zdaj  namestnik direktorja vladnega urada za izvrševanje kazenskih sankcij!? Bravo. Pa mi nismo niti banana republika, če lahko farški dilerji zasedajo tako eminentne položaje v javnih službah. Ni daleč dan, ko bo Dragan Tošić imenovan za državnega sekretarja na MNZ, Rok Snežić pa za direktorja urada za preprečevanje pranja denarja. Tole s kazensko evidenco in potrdilom o nekaznovanosti je navadna zajebancija. Velja za navadne smrtnike. Berem včeraj, da bo neka ženska nova direktorica CSD v Zasavju. To, da je obsojena, ne igra nobene vloge pri zaposlitvi, je uradna izjava. Grem zdaj spisat par prošenj za direktorske funkcije v državni upravi. Formalne pogoje izpolnjujem. Če kakšnega ne, se bo popravil razpis. Saj to tako gre, kajne! Kazenska evidenca, kriminalna preteklost in te stvari, to pa nima nobenega vpliva in o tem ne bomo. Jebeš to državo. Se opravičujem izrazu ampak tako je.

Pred dnevi me je klical zaupnik iz vrst Levice. Da je Luka Mesec sklical nujni sestanek. In, da je glede na povabljene na sestanek, stvar resna. Nestrpno sem čakal informacijo, kaj pripravlja Levica in dobil povratno informacijo, da bodo Ruparju in SDS pokvarili žur. Poslal mi je kratek pamflet, ki je bil naslovljen, »Nagajajmo skupaj«. Traparija, sem si mislil. No, včeraj se je izkazalo, da ni traparija in, da mi je zaupnik poslal resnične podatke. Vrh Levice je aktiviral Niko Kovač, da začne ples z upokojenci in pokvari napovedano zabavo SDS in Ruparju prvega marca. Zaskrbljena civilna družba my ass.

Kako reforma zdravstva? Je Golob že ločen? Se je Janša že obesil? Ne bom izzival, lep dan želim.   

Scroll to Top