Naj bi?

Vojna v Ukrajini dobiva nove dimenzije. Ukrajinske oborožene sile so brez boja zasedle Herson. Gre za glavno mesto pokrajine, ki jo je Putin pred kratkim z ostalimi tremi priključil Rusiji. Grožnje Putina, da bo z vsemi sredstvi branil vsako ped ruske zemlje, so se za zdaj izkazale za prazne. Rusi so iz Hersona umaknili 32.000 vojakov in okoli 5000 vojaških vozil. Umik preko reke Dnjeper ni potekal brez bojev in žrtev. Ves čas evakuacije so rusko vojsko napadali ukrajinski droni. V tej vojni so glavno vlogo prevzeli droni vseh vrst. Žrtve v tej vojni so ogromne. Ocenjuje se, da je do zdaj na vsaki strani padlo 100.000 vojakov. Obe strani imata po vojaški logiki in statistiki, da na vsakega ubitega vojaka pride še 5 ranjenih, okoli pol milijona težko ranjenih vojakov. Izgube, ki jih je težko nadomestiti.

Recimo, da sem verjel, da se vsi skupaj zavzemamo za mir in čimprejšnje končanje vojne. Včeraj sta dve raketi prileteli čez ukrajinsko poljsko mejo in ubili dva poljska državljana. Poljska je članica NATO pakta. Napad na eno, pomeni napad na vse, vpijejo od včeraj naši domači patrioti iz vrst desnice. Če prav razumem, zahtevajo napad NATO pakta na Rusijo. Očitno jim je mokra želja vsesplošen spopad in celo jedrska vojna. Rusija je napadla Poljsko, sem videl naslov na Twitterju? Kdo drug kot Peter Jančič? Odkar sedi doma, natipka do 5 člankov na dan. Ko je bil urednik Siol-a, je iz sebe spravil enega na teden. Plačo bi dobil tudi, če ne bi nič napisal. Zlate državne službe. Zdaj je Pero spet na »trgu«, na katerega sicer prisega, kadar ga gleda iz varnega zavetja kakšnega uredništva v državni lasti. Trg je zdaj kruta resnica. Rusija seveda ni napadla Poljske, niti ni jasno, čigave rakete so zašle na ozemlje Poljske države. Mesece nazaj, ko je ukrajinski dron priletel v Zagreb, nisem nikjer zasledil naslova, da je Ukrajina napadla Hrvaško. Niti na Siolu, čeprav je takrat tam urednikoval in kofetkal nihče drug kot Pero.

Poljaki so sklicali svet za nacionalno varnost. Za v sredo ga je potem sklical še Robert Golob. Tanja Fajon medtem obljublja, da bomo Ukrajini stali ob strani do bridkega konca. Usposabljali bomo njihove vojake. Tanja se najbrž heca. Ukrajinci bi lahko usposabljali slovenske vojake in ne obratno. Če strnem, Tanja je zaskrbljena. Skrbi jo tudi Kosovo. Zakaj je vesela, sem od vseh natresenih buč pozabil. To njeno prazno nakladanje je res v nebo vpijoče. Golob, koalicijski partner gor ali dol, če se kdo izkaže kot totalno nesposoben in izgubljen, ga zamenjaj. V tej nesreči od Tanje so nekateri pred dvema letoma videli voditeljico? Še Aleš Primc bi bil boljši zunanji minister! Golob, končaj to sramoto na Ministrstvu za zunanje zadeve. Slovenski svet za nacionalno varnost je komedija posebne vrste. Obstaja, ker mora. Saj veste, kdo je bil zadnje dve leti sekretar za nacionalno varnost. Mlečnozobi lovec iz vrst SDS Mahnič. Gasilec in komedijant Šarec je obrambni minister po sili razmer. Pahor bo tam zaradi filmčka, novoizvoljena predsednica, da se pokaže, šef opozicije pa bo prišel navijat za napad na Rusijo. Janša je že Marca navijal za zaprtje zračnega prostora in svetovno vojno. Bolj kot  vojna v Ukrajini bi Janšo lahko skrbele razmere v domači hiši. Včeraj se je zgodilo nepredstavljivo. Anže Logar bi se moral javiti pri Janši v pisarni. Šlo je za vnaprej dogovorjen sestanek po volilni nedelji. Logarja ni bilo. Namesto tega je Janši poslal sporočilo, da bo potrebuje počitek in bo ves teden na dopustu. Zgodilo se je prvič, da je nekdo od podrejenih Janši odpovedal sestanek.

Janši ni ostalo skrito, da nekateri vidni člani SDS nagovarjajo Logarja, naj ustanovi svojo stranko. Jordanovo so nekoč že videli kot osebo, ki bi lahko vodila novo desno stranko. Nekateri, med njimi Žiga Turk, so se nad to idejo odkrito navduševali. Zdaj imajo Jordanovo in novo obliko Logarja z ogromnim političnim kapitalom iz zadnjega poraza, dobesedno na pladnju. Logar ni tip, ki bi Janši zabil nož v hrbet. Spomin, kako je končala Virantova Državljanska Lista je še kako živ na Trstenjakovi. Če bo Logar na koncu res odšel in z Romano Jordan ustanovil novo stranko, bo to storil po temeljitem premisleku v dogovoru z Janšo. Premišljeval bo Janša, ne Logar. Če bo Janša ocenil, da lahko Logar pobere bolj zmerne glasove na desni in pri tem ne škoduje SDS, bo Anže dobil stranko, Janez pa potencialnega koalicijskega partnerja. Zadnja beseda bo vsekakor Janezova.

Golob je napovedal vojno sovražnemu govoru? Definirajmo sovražni govor! Vse migrante je treba postreliti na meji? To je sovražni govor. Lažne novice, žaljivke, zasmehovanje in poniževanje ne sodijo v kategorijo sovražnega govora. Tu gre za svobodo govora, ki je ustavna pravica vsakogar. Hojs lahko brez posledic laže, da je veteran vojne za Slovenijo. Laž ni sovražni govor. Označiti Hojsa za lažnivo zakompleksano zmene ni sovražni govor. Tu gre za nekakšen precedens, ker gre za žaljivo in hkrati resnično oznako lika bivšega odstopljenega ministra za notranje zadeve. Nepreklicno odstopljenega, popravljam. Kako sodišče odloči v tem primeru. Če si povedal resnico, ki je za nekoga žaljiva? Odvisno, kdo je užaljen!

Medtem se je izkazalo, da so na ozemlje Poljske prileteli ostanki ukrajinske protizračne obrambe. Zelenski in naša desnica zaman pozivata k svetovni vojni. Na koncu bom še verjel, da so Ukrajinci namerno streljali na Poljsko, da bi izzvali reakcijo NATO pakta. Iz zgodovine vemo, da je bil lažni napad na obmejno stražarnico na poljski meji povod za drugo svetovno vojno. Zgodovina se k sreči ne bo ponovila. Za zdaj. Kaj bo prinesla zima, bomo šele videli.

Včeraj zvečer se je razširila lažna novica, da je temnopolt migrant v strogem centru Ljubljane do smrti zabodel mlajšo žensko. Kdo je razširil novico, lahko samo ugibate. Vrstijo se zahteve po odstopu Bobnarjeve. Najglasnejši je Branko Grims, laž na dveh nogah. Policija Grimsa še vedno ni ovadila zaradi prijave lažnega napada, ta pa že razširja nove laži.

»Naj bi« je zmagovalec desnih medijev. Izmislite si kakršnokoli laž, dodajte zraven »naj bi« in sodišča vam ne morejo nič. Ko v naslovu ali tekstu preberete »naj bi«, lahko končate. Vse za »naj bi« je laž. Enako, kot je vse pred besedo »ampak« navadno sranje.

Zima je pred vrati. Za vse!

Pred nekaj minutami je Policija posredovala uraden podatek o včerajšnjem incidentu. Migrant iz Eritreje, ki več let živi v Sloveniji, je z nožem hudo ranil žensko. Ženska izhaja iz istega socialnega okolja!

Kakšni podatki so to, izhaja iz istega socialnega okolja? Se hecate na Policiji? Je zabodel socialno delavko iz begunskega centra? Begunsko iz Ukrajine ali kakšno ljubljansko brezdomno žensko? Marsikaj se da razumeti pod isto socialno okolje. Ko je klošar zabodel klošarja, je v Dnevniku v kroniki pisalo, da izhajata iz istega socialnega okolja. Kaj je torej na stvari? Uradni podatki želijo nekaj prikriti.

p.s donate        

Scroll to Top