Laž na dan odžene resnico stran!

Kaj se nikoli ni zgodilo! Gremo po vrsti. Napad na Niko Kovač? Ja, če je bil potemtakem napaden tudi Janša s strani Jarčeve na Kredarici. Gre za približno dogodka iste kategorije. Ker je Kovačeva dobila nenormalno pozornost vseh medijev in postala politična tema številka ena, je SDS morala odgovoriti. Tako kot najbolje zna. Z izmišljenim oz. zrežiranem »napadu« na poslanca SDS Branka Grimsa. V SDS imajo dolgo zgodovino z izmišljenimi napadi, grožnjami in aferami. V nekaterih sem nekoč sodeloval in jih organiziral, zato se mi zdi vse skupaj precej prozorno. Tip, ki je pritekel za Grimsom v garažo in ga baje porinil, pljunil in ozmerjal, je bil zamaskiran od glave do pete. Pritekel je v vidno polje policista, ki straži parlament in izginil za Grimsom v garažo. Pomembno za verodostojnost, policist je videl! Od tu naprej gre zgodba Grimsa, seveda brez prič. Kamere so tipa posnele, ko je šel za Grimsom v garažo. Nobena kamera ga ni posnela, kako zapušča garažo? Je izpuhtel? Ne, nekdo ga je moral iz garaže odpeljati v prtljažniku. To je bil lahko edino Branko Grims, če ni v scenarij vpletel tretje osebe. Če bo policija korektno opravila svoje delo, bo poslanec SDS ovaden za krivo ovadbo. Sovraštvo razpihuje vsak dan, zato ni pričakovati, da bo tokrat ovaden še za to, čemur Golob napoveduje vojno. Meni se zdi življenje na cesti v mejah normale. Po dveh letih represije Janševe vlade postane marsikaj »normalno«. Ne verjamem pa Niki in njenemu inštitutu, da se dogaja nekakšen »safari« nad njo in prijateljicami. Prav tako ne verjamem poslancem zdajšnje opozicije, da se pred državnim zborom dogaja safari. Na njih? Pretiravajo oboji.

Beseda pretiravanje za film Safari Sarajevo bi bila premalo. Kar priznava tudi režiser Miran Zupanič rekoč, da ni našel nobenega dokaza, da je safari res obstajal. Čemu potem film? Safari Sarajevo je mit. Laž, ki se je rodila v obleganem Sarajevu, begunci pa so jo ponesli v svet. Kaj če bi jaz prodajal laž, da smo v Morisu organizirali safari na politike, ki so ogrožali sistem ali Janšo. Zraven bi namignil, da je bila cena za Krambergerja 50.000 mark. Stranka iz Rusije je plačala Krkoviču in peljali smo ga na shod, ostalo veste. Za konec smo našli mrtvo pijanega lovca Rotarja in ga odvlekli v tisto nesrečno hišo, kjer ga je prijel kriminalist Franc Kangler, kasneje mariborski župan in predsednik neke SLS. Safari Moris! Verjamete? Se bi našel kdo, ki bi rekel, da je to možno. Boštjan M. Turk zagotovo. Kje ste torej režiserji, da posnamete še en film, ki temelji na totalni laži. Režiser filma je imel na voljo kup informacij, ki dokazujejo, da safarija nikoli ni bilo. Oprl se je raje na laži Slovenca, ki seveda n i imel obraza, da bi ga pokazal.

Zaradi govoric o tem safariju in morebitni vpletenosti slovenskih državljanov je bilo več preiskav. Policija je preiskovala po svoje, poleg nje sta preiskavo odprli obe tajni službi. Vojaška in civilna, takrat VOMO in VIS. V hotelu Lipa so trije Slovenci Peter J., Jože K. in Žarko R. ponujali odhod na balkanska bojišča proti plačilu za vikend. Idejo so dobili prav zaradi tovrstnih govoric o safarijih. Kolikor vem ni bilo zainteresiranih za odhod, edini rezultat te ponudbe so bile sprožene preiskave, ki sem jih zgoraj omenil. Omenjena trojica je končala za zapahi zaradi trgovine z orožjem, tobakom in alkoholom. O kakšnem odhodu kogarkoli za plačilo na balkanska bojišča ni bilo nobenih dokazov. Ni se zgodilo, nikoli.

Na temo tega Safarija, ki ga ni bilo, bi avtor vseeno lahko posnel pretresljiv film iz nekega drugega zornega kota. Pozablja se, da je nekaj slovenskih specialcev in tajnih agentov ostalo ujetih v Sarajevu zaradi nepremišljene poteze naših ministrov, notranjega, zunanjega in obrambnega. Imen mi ni treba navesti, ker vsi veste kdo so bili takrat ministri. Sklenili so rešiti v Sarajevu živeče Slovenke in Slovence. V ta namen so dva dni, preden so Mladićeve enote zaprle obroč okoli mesta, organizirali konvoj avtobusov za odhod. V Sarajevo so za zaščito konvoja naši poslali ekipo specialcev in tajnih agentov obeh služb. Tudi avtor teh vrstic je bil med njimi. Po javno objavljenem pozivu so na zbirno mesto v glavnem prišli domačini, ki so želeli pobegniti iz mesta. Skupno jim je bilo to, da so imeli nekoga v Sloveniji. Odgovorni v Ljubljani so sklenili, da se jim sprejme na avtobuse in evakuira. Za vse ostale je bil še enkrat objavljen poziv in organiziran še en konvoj. Prepozno. V naslednji noči so Mladićeve enote, JLA in srbske paravojaške enote zaprle obroč okoli Sarajeva. Začelo se je najdaljše obleganje po drugi svetovni vojni. Del slovenske ekipe, ki je ostal ujet v obleganem mestu, se je znašel vsak po svoje. Navodil iz Ljubljane ni poslušal nihče več, vsak je reševal svojo glavo. Ob letu osorej so bili doma vsi, razen tistih, ki jim je bilo ukazano, da ostanejo. Šlo je za nekaj obveščevalcev, ki so aktivno pomagali armadi BIH pri obrambi mesta in pošiljali pomembne obveščevalne podatke v Ljubljano. Zaradi teh obveščevalnih podatkov iz obkoljenega mesta je imela takrat naša obveščevalna služba pomembno vlogo na mednarodnem poligonu tajnih služb. Omenjena vloga je bila velika boniteta pri sprejemu Slovenije v NATO pakt. Minula krvava vojna na Balkanu je za seboj pustila nešteto srhljivih zgodb, ki nikoli ne bodo povedane. Kaj šele, da bi se o njih posnel film. Nisem slišal, da bi avtor filma poiskal katerega od Slovencev, ki so po »službeni« dolžnosti ostali v obkoljenem mestu in so najbolj zanesljiv vir takratnega dogajanja. Film, posnet na podlagi šokantnih laži, ki brez dokazov demonizira agresorja in igra na nikoli zaceljene rane Sarajevčanov, si zasluži pot v bunker. Ker je laž danes vrednota, film gostuje po festivalih in pobira nagrade. Za otroka je največja cena? Ni te perverzne budale, razen v domišljiji lažnivca in režiserja.

Vojno stanje na ljubljanskih ulicah je zasenčilo bitko za Erjavčevo. Kar se mene tiče, se sami zmenite naprej. Moja kandidatka je izpadla, za nas je tekma končana. Logar bi bil rad predsednik vseh. Nataša bi bila rada predsednica vseh. Le kako? Klon Pahorja s katerim upravlja Janša in vzvišena karakterno odbijajoča odvetnica bogate elite? Ne vem kakšne izkušnje imate vi z njima, kako želita biti predsednik ali predsednica za vse! Jaz v vseh letih odkar sem na družbenih omrežjih, nisem nikoli komentiral objav enega ali druge. Ker sta zdaj oba aktualna kandidata za prestol na Erjavčevi, sem hotel obema slediti. Da bom na tekočem. Ne gre. Oba sta me blokirala. Sprašujem se, zakaj greš vnaprej blokirati nekoga, ki ti ne sledi in ne komentira tvojih objav? »Da nije neka bolest«, bi se vprašal igralec iz kultnega jugo filma. Če Logarja še razumem, ker klet ima res spisek računov, ki so škodljivi in sovražni do stranke in članov. Dobesedno tako piše na začetku spiska. Računi, sovražni do stranke in naših članov. Videl na lastne oči. Kaj Nataši dogaja, ne bom ugibal. Nekoč sem prebral, da je izjavila, da prebere vse, kar Mikstone napiše. Laže baba.

Danes je praznik. Spodobi se prižgati svečko herojem, ki so nas leta 1945 osvobodili in premagali fašizem. Ta je spet na pohodu in fašisti spet dvigajo glave in stegujejo desnice. Danes je tudi dan, ko se vidi kdo kam spada. Janša in njegova sekta prižigajo sveče domobrancem. Možina nam njihove kosti vsak večer vlači v naše dnevne sobe. Do kdaj še? Za začetek bomo z referendumom ZA osvobodili nacionalno televizijo. Potem gremo naprej. Slava partizanom!

o.p slava donacijam           

Scroll to Top