Jama gre na Ciper

Kaj je zdaj? Imamo afero ali ne? Predsednica državnega zbora se ima vso pravico prevažati z vladnim Falconom, to je dejstvo. Tudi, če je šlo samo za obisk koncerta in delovno kosilo. Po drugi strani pa! Urška Klakočar Zupančič bi lahko vedela, da je zaradi svoje pojave, položaja in izjav trn v peti desničarjem. Prežijo na vsak njen korak. Zato bi morala ženska premisliti o svojih izjavah. Bolje, da bi molčala, ker tudi do zdaj nikomur ni bilo treba pojasnjevati svojih poti z letalom. Ona pa napadalno in z lažjo. Šlo je za državniški obisk, je rekla. V protokolu je zapisano, da rang »državniški obisk« pripada samo predsedniku in predsedniku vlade. Bilateralnih pogovorov ni bilo, sicer bi bilo to objavljeno na strani avstrijskega parlamenta. Tista o štirih urah je sploh lovska, ker je šla po koncertu na kosilo, od tam pa na letališče. Falcon je 16.59 odletel iz Dunaja. Kot sem zapisal zgoraj. Bolje, da bi molčala. Urška žal skače na prvo žogo in se spotika na nastavljene afere. Mislim, da se ta trenutek dogajajo precej bolj pomembne zadeve, kot je spotikanje ob predsednico državnega zbora. Čeprav je ta priročna tarča za provociranje, ker ima zelo kratko vžigalno vrvico.

Kam izginjajo zdravniki, specialisti in ostalo medicinsko osebje? So šli vsi v tujino ali v zasebne ambulante? Dva zdravstvena doma v Ljubljani sta zaprta. Župan bi ju prodal. Za prvo lokacijo je interesent Marko Bitenc. Če bo minister za zdravje hotel ostati dvoživka in naprej operirati pri Bitencu, se bo moral prenehati zaletavati v Jankovića. Za drugo lokacijo je zainteresirana županova družinska prijateljica, ki je sicer direktorica ZD Ljubljana. Zainteresirana je seveda kot lastnica zasebnega medicinskega centra, da ne bo pomote. V te novo nastajajoče zasebne medicinske centre odhaja kader iz javnega zdravstva. Nekaj jih bo zaposlitev našlo pri davčnem strokovnjaku Ivanu Simiću, ki prav tako odpira svoj zasebni medicinski center. Najbrž ne mislite, da bo on zdravil in operiral! Simić ima nos za denar in zasebno zdravstvo je očitno zlata jama. Investicija v kokoš, ki bo nosila zlata jajca. Če mene vprašate bo javno zdravstvo na dolgi rok propadlo. Eno so lepe besede za naivno rajo, drugo pa realnost, ki se dogaja.

Včerajšnja omemba, da je Darko Njavro postal pomožni policist, je marsikomu v spomin priklicala njegovo lažno izdajanje za policista nekoč. Bilo je leta 1993 in Njavro je objestno divjal po cesti med Ribnico in Kočevjem. Potem, ko se je nekaj časa trudil prehiteti avto pred seboj, je izgubil živce. Pomemben podatek v zgodbi je, da je bila njegova sopotnica Špela Predan. Pred njo je hotel izpasti neustrašen James Bond, zato je avto pred seboj na silo prehitel in ga ustavil z modro lučjo, ki jo je postavil na armaturo. Potem je skočil iz avta in začel mahati s pištolo in izkaznico. Iz ustavljenega vozila se je skobacal mesar iz Ribnice. Ko je prepoznal Njavra, ga je prebutal in mu vzel pištolo. To je potem odnesel na ribniško policijsko postajo. Naslednji dan je poklapani Njavro v spremstvu Krkoviča prišel na policijsko postajo in se opravičil. Če bi bil to kdo drug, bi bila njegova kariera končana. V tem primeru je bil Krkovič prisiljen izvleči Njavra iz dreka, ker ju je povezovalo preveč spornih zgodb. Slabih 30 let kasneje je Njavro postal pomožni policist. Sliši se kot scenarij iz tiste angleške serije Samo bedaki in konji. Privežite se, če greste v tisto smer. Nikoli ne veste, kje preži Njavro.

Papir prenese vse. Reporter gledam in lestvico 100 najbolj vplivnih Slovencev. Luka Dončić na 96 mestu. Anton Krkovič je nekaj deset mest pred njim? Krkovič je po mnenju tistih, ki so sestavili lestvico, precej bolj vpliven kot Dončić? Da Urške Klakočar Zupančič na 4. mestu sploh ne omenjam. Janša šele na 10. mestu, čeprav se zadnje desetletje vse v državi vrti okoli njega ali proti njemu. Reporterjeva lestvica je navaden rumenjak ali želja nekoga, ki je to sestavljal. Podobno je s Financami in njihovo lestvico najbogatejših Slovencev. Baje gre tistim res bogatim na smeh, ko jo prebirajo. Pri vseh lopovščinah, ki so se zgodile med privatizacijo in kapitalizacijo, me bega ena zadeva. Postojnska Jama! Kot otrok sem jo s šolo večkrat obiskal. Spomnim se kaj so takrat govorili o tem podzemnem čudežu in nastanku. Očitno so lagali, ker jama ima lastnika. Baje jo je Batagelj lastnoročno skopal in postavil kapnike. Če ga misli država »jebati«, karkoli že to pomeni, bo jamo preselil v bolj prijazno davčno okolje. Sledil bo prijatelju Pečečniku. Batagelj misli resno. Jamo bo zasul in novo skopal na Cipru. Lastnik Postojnske jame? A to se je res prodajalo ali je v ozadju kakšna druga zgodba? Jaz bi bil rad lastnik Triglava. Na Kredarici bi pobiral mitnino. 500 evrov po glavi, kdor se hoče kurčit, da je pravi Slovenec na vrhu Triglava. Brez davkov in par milijonov državnih subvencij v startu prosim. Če komu kaj ni prav, bom Triglav preselil v Bosno. S Pečečnikom in njegovim domobranskim stadionom vred. Mi bo Snežić uredil vse potrebno, brez skrbi. Vi pa kakor hočete.

Datum je tu in čudeži se ne dogajajo. In potem vse tiho je bilo. Jelka in upanje naj padeta jutri, pravite. Na svete tri kralje! Ker nisem vernik, je vse skupaj pravljica za odrasle.     

Scroll to Top