Independence-winner to false independence

Minuli petek sem bil po dolgem času na kavi z najmlajšim sinom, ki šteje dvajset let. Vprašal sem ga, če bo šel na volitve? Kakšne volitve? Odgovor je bil ne. Ne pozna nobenega kandidata, niti ga ne zanimajo mediji. Pravi, da njega in njegovo generacijo politika ne zanima. Nihče od njegovih vrstnikov se ni udeležil letošnjih državnozborskih volitev, niti zdaj predsedniških. Zaradi Instagrama ve, kdo je Borut Pahor. Zaradi mene ve, kdo je Janez Janša, sicer pa ne pozna nikogar od naših vidnih politikov. Za referendume je sicer slišal, ne ve pa zakaj gre. Kako o ničemer ne veš nič? A se z vrstniki, sošolci in prijatelji ne pogovarjate o dogajanju v naši družbi, me je zanimalo? In spet dobil odgovor, da jih politika niti slučajno ne zanima. Twitter in Facebook njegova generacija vidi kot aplikaciji za »starce«. Oni tega ne uporabljajo. Preživeto. Če si na Facebooku, si truplo za mlade.

Tik Tok, Instagram in Snapchat so orodja njihove generacije. Televizije ne gledajo zato bi bilo vsako mnenje o stanju na Kolodvorski nakladanje. Precej njih niti več nima televizorja v stanovanju, kar je meni skoraj nepredstavljivo. Očitno jim zadostujejo računalniki. In seveda mobilni telefoni. Se mi zdi, da je mladina prikovana na svoje telefone. Kamor pogledaš, vse strmi v svoje ekrane in s prsti frca vsebine. Nova generacija ima to sposobnost, da se s teboj pogovarjajo, pogleda pa nikoli ne umaknejo od ekrana svojega telefona. A v današnjem svetu sploh še kdo koga pokliče na domačo hišno telefonsko številko? Najbrž ne. Kako je s telefonskimi govorilnicami, to še obstaja? Pa tiste kartice s 50 in 100 impulzi? Telefonsko kartico sem nazadnje kupil pred sedmimi leti v zaporu v Solkanu. Takrat sem tudi zadnjič držal v roki klasično telefonsko slušalko. Kakšen bo svet čez 50 let?

Trenutno stanje ne obeta, da bo svet dočakal naslednjih 50 let. Pred katastrofalnimi podnebnimi spremembami mižijo samo še idioti. Letošnji 1. November in praznik dneva mrtvih je bil prava parodija na neke druge čase, ko so bile zime še zime. Ko sem bil še otrok je bil odhod na grobove za dan mrtvih prvorazreden dogodek. Obvezen je bil nov krzen plašč vsako leto, plašči, rokavice, kape, šali in kar je te zimske navlake. Enkrat na leto smo srečali vse sorodnike. To je bilo na Žalah. Kako je kdo oblečen je bilo takrat zelo pomembno. Gneča je bila vedno neznanska. Večer se je obvezno končal v isti gostilni vsaki leto. Nekje pod Rašico v Gameljnah je nekoč obstajala gostilna Franček. Tam se je vedno končal prvi november. Letos sem šel na Žale sredi dneva. Vse prazno, tisti redki pa več ali manj v kratkih rokavih. Pa tudi Gameljne že dolgo niso več, kar so bile. Najbrž bo še huje, če bo Nataša Pirc Musar postala predsednica. V tem primeru bo vas okupirala policija z vso varnostno navlako, ki gre zraven predsedniške funkcije. Ker tam ob cesti stoji Ruska dača, zato.

Vojna v Ukrajini je za uničenje sveta ta trenutek bolj realna možnost. Devet mesecev bo, kar je Rusija napadla Ukrajino. Proxy vojna ZDA in NATO pakta proti Rusiji na ozemlju Ukrajine, bodo nekoč to vojno opisovale zgodovinske knjige in oddaje. Če bo svet obstal. Ukrajini bomo stali ob strani do zadnjega mrtvega Ukrajinca? Do zadnje črtice, ki jo bo lutka ameriških demokratov Zelensky zategnil v bunkerju, preden si bo v glavo poslal metek? Ne v mojem imenu. V najbolj skorumpirano državo na svetu zahod pošilja silne milijarde in orožje vsak dan. V nemškem mestu Ramstein  v ameriški vojaški bazi ameriški generali načrtujejo ukrajinsko ofenzivo. V zadnjem tednu je bilo  iz Ramsteina proti Hersonu napoteno približno 200 vojaških poveljnikov in inštruktorjev zveze NATO. Bitka za Herson po dinamiki spominja na legendarno tankovsko bitko iz II. svetovne vojne, Kursk. Takrat je Hitler več mesecev prestavljal začetek ofenzive, da so lahko iz Nemčije na fronto pripeljali čim več novih tankov. Na drugi strani je Rdeča armada pod poveljstvom Žukova zgradila obrambne linije. Zdaj se dogaja podobno. Herson so izpraznili. Obe strani na fronto dovažata najnovejšo tehniko, orožje in živo silo. Smo tik pred začetkom največjega vojaškega spopada po drugi svetovni vojni. Kontroverzni voditelj Čečenije Ramzan Kadirov je na območje Hersona poslal svojo osebno gardo bradatih specialcev, skupaj s tremi mladoletnimi sinovi. Ukrajincem in Poljakom obljublja maščevanje, uničenje in smrt. Maščevanje na Telegramu najbrž obljublja, ker so pripadniki poljskih oboroženih sil z ameriškim raketnim sistemom Himars zadeli čečensko bazo in pobili okoli 50 »Kadirovcev«. Slovenija je v Ukrajino poslala vse svoje rezerve. Domači mediji so navdušeni, ko na spletu najdejo posnetek naše donacije v borbi na ukrajinskem bojišču. Manj navdušeni so, ko ruski in iranski droni uničujejo naše donacije, zato vam tega ne pokažejo. Sankcije očitno delujejo, ker je vsa Evropa v krizi. Plin in elektrika sta nova »črna«.

K vojnam doma! VSO bije boj za obstanek muzeja. Kar se mene tiče ga podrite, ne samo ukinite. Zame je muzej in gibanje VSO žalitev. Gledam tisto fotografijo zbranih borcev za ohranitev muzeja. Polovica njih nima nobene zveze s osamosvojitvijo. Vključno z bebčkom, ki stoji v prvi vrsti. Aleš Hojs ni imel nič z osamosvojitvijo. Naj še enkrat ponovim. Med desetdnevno vojno je sedel doma z novorojeno hčerko. T.i. vojno je presedel doma na kavču pred televizorjem. In zdaj je veliki osamosvojitelj, odlikovanec, nagrajenec , veteran vojne za Slovenijo, častni član …. in še kaj. Ne bom ponavljal svoje vloge, ki jo niti kasnejše življenje in moj negativen odnos do Janše ne moreta izbrisati. V takrat elitni enoti od nastanka do izkrcanja zadnjega trajekta v Kopru. Hojs bi si nos odrezal za takšno kariero. 31 let kasneje ima kavč mojster status veterana vojne za Slovenijo in vse, kar sem naštel prej. Jaz nimam nič. V vojni za Slovenijo ne obstajam. Nimam statusa veterana, nobenih bonitet ali vsaj kakšnega priznanja. Ne obstajam. Zato ni nobene potrebe, da obstaja muzej lažnih osamosvojiteljev. Požgite ga, lepo prosim.

Svetovna židovska zarota? NBA zvezdnik je na spletu delil vsebino kontroverznega filma Hebrew to Negroes: Wake up Black America in bil rigorozno kaznovan. Med drugim se mora opravičiti židovskim voditeljem in nakazati pol milijona dolarjev židovski organizaciji. Zvezdnik Netsov ni prvi, ki ima težave zaradi razmišljanja s svojo glavo. Še huje se godi svetovni zvezdi rapa, Kayne Westu. Pri nas podobne teorije širi Bernard Brščič, zato še ni bil kaznovan. Zaenkrat!

Kdo poganja I 8. Marec? Počakaj, da oči odgovori, je šel pogovor. Si poklicala očija? Kaj je rekel? Oči 1 je Roman Jakič. Oči 2 je Miha Kovač. Sam povem, da ne bo zavajanj. Zdaj celo prosijo za donacije? Jaz bi tud not padu. Prosim!

Scroll to Top