Doza punka

Za piko na »i«, je rekla. Nesreča, ki bi se lahko končala s smrtjo? Zato Falcon. Ona ve in se znajde. Dobesedno. Dobro, da se bo staremu zgodila nesreča, ji je vnaprej povedal vedeževalec Blaž, to ona ni mogla vedeti. V kartah je videl ptiča, najbrž Goloba. Ona pa Falcona. Zdaj pa res pika na »i«. Če bo šla na naslednji »državniški« obisk s kočijo, bo vsem zaprla usta. Je pa Urškin ponesrečen izlet med Dunajsko elito razkril nekaj bolj zanimivega. Kdo in kolikokrat je vladno letalo uporabljal v mandatu zadnje Janševe vlade. 30+ poletov je zbral nihče drug kot takratni odstopljeni notranji minister Aleš Hojs. Ni neke logike, da je zbral precej več letov kot zunanji minister, se strinjate? Hojsu se je tisti dve leti dogajalo. Svojemu bogu je s policijskim nasiljem pomagal nagniti družbo v desno in zraven letel. Tudi dobesedno. Kadar je imel čas in ni obračunaval s protestniki seveda. Z njim je letela celo mama, pravijo na obrambnem ministrstvu. Kako je z družinskimi potniki v vladnem letalu? Je mamo od Hojsa častila država ali je njen sedež v letalu iz lastnega žepa plačal Hojs? Tega Peter Jančič zagotovo ne bo šel preverjat. On nadzira in osira izključno osebe iz levega političnega pola. Obstaja resnična anekdota o tem, ko se je Hojs prvič peljal s Falconom. Bilo je v mandatu druge Janševe vlade in Hojs je bil obrambni minister. Njegovo prvo vprašanje v letalu je bilo, geslo za wi-fi. V letalu pa tišina. Smeh je prišel na vrsto, ko je Hojs zapustil letalo.

Včeraj je bil pogreb Janeza Zemljariča. Pokopan je bil z vojaškimi častmi. Šok in baje žalitev za čustva desničarjev in simpatizerjev domobrancev. Bil je šef UDBE. Nekdo je moral biti. Ne vem zakaj se o UDBI govori tako slabšalno. Tajna služba kot vse druge. Kar se mene tiče, je Janez Zemljarič naredil precej več kot en Jože Pučnik, ki je bil dokazano sodelavec nemške BND. Klinični center bi lahko poimenovali po njem in v parku postavili kip. Ko je Zemljarič zgradil UKC Ljubljana in pomagal postaviti javno zdravstvo na noge, so iz zahodnih držav prihajali gledat, kako to deluje. In je delovalo, dokler v samostojni Sloveniji nekaterim zdravnikom niso zrastli finančni apetiti. Najprej desetim, sledilo jim je nekaj sto, potem tisoči. Danes ima 9000 zdravnikov dovoljenje, da popoldan delajo pri zasebnikih. Od 11.000 v Ljubljani! Kaj vam to pove? Da so več ali manj že vsi zasebniki. Javno zdravstvo je uničeno. Tiste grozljive vrste pred ZD Bežigrad spominjajo na neke druge čase, sem slišal komentarje. Kakšne druge čase? V Jugoslaviji se kaj takšnega enostavno ne bi moglo zgoditi. Prej bi kdo končal na Golem otoku, ne pa v vrsti pred zdravstvenim domom.

Razženite jih s palicami. Nad njih z vsemi razpoložljivimi prisilnimi sredstvi. Pravijo, da se je v nadzoren centru bolj kot Hojsu, dogajalo Mahniču. Poročila in pričevanja iz tistega časa so dokaz, da so bili na oblasti sovražniki ljudstva. Res me zanima kaj danes počne Hojs in kje hodi. Ljubljančan, ki ga nihče nikjer nikoli ne sreča. Ne verjamem, da si Hojs upa sprehoditi po Čopovi do Prešernovega trga in se ob Ljubljanici usesti na pijačo. Niti, če ga mama drži za roko. Kam se je izgubil vedno glasni in arogantni kozjanski bik Počivavšek? Res me zanima, kaj zdaj počne in koliko sodnih postopkov ga čaka, če sploh? SAZU najbrž prezira, ker je tam zaposlitev našel Ivan Gale. Zakaj ga nova oblast ni postavila za direktorja blagovnih rezerv, mi nikoli ne bo jasno. Brez Galeta in tiste legendarne Tarče ne bi bilo množičnih protestov. Po cesti bi kolovratili Jenull in njegova tovarišija iz Levice. Če ne bi bilo množičnih protestov, ne bi bilo Gibanja Svobode in zmage na volitvah. Hvaležnost pa taka. V zadnjem obdobju je postalo očitno, zakaj Gale in Golobova stranka niso prišli skupaj. V GS so zbrani kimavci in častilci Goloba. Sekta, podobno kot SDS. Golob je nezmotljiv nastavitev. Kdor pozna Galeta ve, da to ne bi šlo skupaj. Prevelik poštenjak, da bi molčal ob odklonih strankinih veljakov in šefa. Slišim, da se Počivavšek še danes drži za glavo, da so mu podtaknili Jeretiča.

Sobota. Zadnji vikend pred viharjem. Najbolje, da pokličem Blaža in se ne zajebavam, kaj bo in kaj ne bo. Jelka je včeraj padla in končala pod sedežno. Okus po praznikih je dokončno izginil. Nekaterim so se prazniki šele začeli. Aktualni predsednici zagotovo. Pet let dopusta, brezdelja, potovanj na državne stroške in afnanja brez vsake odgovornosti. Kdo ne bi? Čakam, da bo predsednica organizirala žreb za dobro plačane »jebivetrske službe« v državni upravi. Prvi bom v vrsti na Erjavčevi, prej kot oni pred ZD Bežigrad.

Družbo je nekoč iz spanca zbudil punk. Potem je raja zaspala v ritmih pop kulture. Ena dobra doza punka in revolucija bi bili nujni za sedanjo družbo. Urgent!      

Scroll to Top