Dirty dancing

Za FIDES slišimo, kadar Janša odleti iz vladne palače in tja pridejo levičarji. Zdaj ni nič drugače. Pravljice o zdravstvu, čakalnih vrstah in mafijskih dobaviteljih poslušamo 30 let. Javno ali zasebno? Če vam je kaj do lastnega zdravja in lepega nasmeha, pozabite na javno. Osnovno in dodatno zavarovanje si lahko nekam zataknemo. Datum pri zobozdravniku v javnem ZD čez 4 leta? Prej ni termina. Kdo se tu norca dela, ne vem? Kar vem je to, da se ne bo nič spremenilo. V politiki očitno lahko nakladaš in obljubljaš brez odgovornosti in posledic. Od najnižjih pokojnin, ki se bodo začele pri 1000 evrih do zadnjih obljub trenutnih prebivalcev v sporni vili, 30 dni do specialista? Ni instrumenta, ki bi lažnive politike prijel za jezik in jih vrgel na cesto. Obljubite vi npr. šefu v službi, da bo projekt končan v 30 dneh. Deset mesecev kasneje od projekta ne duha ne sluha. Šef je raje tiho in se dela neumnega, ker ste tam po top nepotizem liniji. To je opis stanja v državi. Ljudstvo je raje tiho, ker se vsako negodovanje nad nesposobnostjo Golobovih razume kot simpatiziranje z Janšizmom. Če bi bil jaz »aktiven« državljan tipa Vili Kovačič, Lado Troha, Nika Kovač in podobni borci za obče dobro, bi vsak dan stal pred parlamentom s tistim letakom, 30 dni do specialista.

Ta trenutek k sreči ne potrebujem nobenega specialista. Večja težava je v tem, da nimam osebnega zdravnika ali kako se temu reče. Pred kratkim sem dobil obvestilo, da je moja zdravnica dala odpoved in naj si najdem drugo. Kje? Tam kjer stanujem, ni več nobenih zdravnikov. Vsi so dali odpoved ali odšli v pokoj. Posledica tega je med drugim to, da me bo naslednjič policija spremljala na sodišče, ker ni nikogar, ki bi mi napisal zdravniško opravičilo za zadnji izostanek iz zdravstvenih razlogov.

Okoli našega zdravstva imam mešane občutke. Ko sem bil otrok, sem večkrat končal na urgenci. Zlomil sem si zapestje na drsanju, nadlahtnico pri nogometu, prst pri pretepu in še kaj bi se našlo. Vedno so bili prijazni do mene vsi zdravniki in tehniki v mavčarni. Leta 1994 me je nekdo napadel in porezal z nožem. Ker se je to zgodilo kakšen mesec po aferi Depala vas, nisem hotel publicitete in nove afere. Zato nisem hotel na urgenco, da me zašijejo. Prepričal me je šele Vinko Vasle. Prav ste prebrali, takrat je bil Vinko moj prijatelj. Na urgenci sem se prijavil z njegovo zdravstveno kartico. Tam sva sedela sredi noči in čakala obravnavo. Hodnik je bil poln in občutek sem imel, da naju vsi poznajo. Potem pokliče glas po zvočniku. Vinko Vasle, soba številka… ! Številke sobe se ne spomnim. Vstal sem in se napotil proti ambulanti. Na hodniku je naenkrat nastala tišina. Doktor pri vratih me je pogledal in rekel; Vi pa niste Vinko Vasle, kajne. Jaz sem zavil z očmi in rekel, da je to zapletena zgodba. Doktor je pokimal, da razume in me sprejel. Od tam sem odšel z 22 šivi, Vinko Vasle pa ima še danes v zdravstveni kartoteki zapisano poškodbo, ki se mu nikoli ni zgodila. Da sva bila na urgenci res prepoznavna, je poskrbela Špela Predan, ki je tam visela z nama in zbujala pozornost. Njeno vedenje nas je dva meseca kasneje skoraj stalo glav v Teheranu.

Do tu vse pohvale slovenskemu zdravstvu. Vse se je spremenilo, ko sem se srečal z drogo. Odvisnike na ljubljanski urgenci in povsod drugje obravnavajo kot stekle podgane, če se milo izrazim. Najbrž sem kdaj že opisal kakšno neprijetno prigodo iz tistega obdobja. Jih je bilo kar nekaj, ponižujočih in nehumanih. V bistvu tako bolečih, da se niti spomniti več nočem. Zdaj je 13 let od tega, kar sem se poslovil od tiste scene. Obravnava v UKC je ostala enaka. To sem spoznal lani. Stigmatiziran si za vedno, če si imel kdaj opravka z drogami.

Če misliš in čutiš, da si se rodil v napačni obliki? Počutiš se kot kužek. Ok, začneš hoditi po štirih in lajati. Tvoja stvar. Zakaj moraš s tem posiljevati državo po dolgem in po čez, pa ne bom nikoli razumel. Lajaj doma in hodi po vseh štirih, kot Judova pri Uranjeku. Velike večine tovrstni fetiši ne zanimajo. Očitno velja, bolj nor, bolj zanimiv za medije in javnost. Kako se to konča, lahko vprašate Eriko Žnidaršič, voditeljico Tarče. Ko populisti in razni norci preglasijo strokovnjake in zažgejo družabna omrežja, ni poti nazaj.

Dan kot vsak drug. Nekaj moram napisati in upat na donacije, preden crknem. Kaj? Kaj so aktualne teme ta trenutek? Vojna v Ukrajini je postala naš vsakdan. SDS razpada in sekta se še bolj radikalizira? Gledam Twitter in vidim objavo urednika Mladine Repovža, da Bobnarjeva predstavlja osebnost boja proti Janšizmu. Kako prosim? Prvo vprašanje, ki se mi ob tem poraja je, zakaj Repovž leze Bobnarjevi v rit s takimi zapisi? Kaj dogaja v ozadju. Takšne laži ne napišeš iz ljubega dolgčasa. Še največji lažnivec Požar ima neko agendo. Tole pa???

Vsi v državi vemo, kdo je bil prvi obraz in osebnost upora proti Janševizmu. Karkoli si že mislimo o njemu, je to Jaša Jenull. Med te like lahko prištejemo še Tjašo Prošek in parček Fidler Solce. Mogoče še Zlatka in Zorana Stevanovića, ki je med protesti na noge postavljal Resnico. Niti mimo Ivana Galeta ne moremo, če omenjamo proteste proti Janševi vladi. Kakšna Tatjana Bobnar, lepo te prosim Repovž? Bobnarjeva je takrat v Tacnu pisala pravilnike o uporabi vodnega topa in navodila o mešanju solzivca z vodo. Repovž, sedi cvek.

Ko gre vse narobe, si rečeš; Več kot crknt ne morem. Plesa je konec, ljudstvo hoče luč. Zadnjo kurbo s plesišča je pospremil policist Kopše. Da mu za vogalom ni dala, se mu vidi še danes.

donate please!   

Scroll to Top