Come back

V slovenski politiki je možno vse. Ali skoraj vse, da ne pretiravam. Kdo bi pred osmimi leti verjel, da bo SMC postavila tretjo Janševo vlado? Na kaj tako nemogočega ni računal nihče. Pred dobrim desetletjem je Janšo zapustil Virant in ustanovil svojo stranko, ki je sodelovala v dveh vladah, preden je ugasnila. Obe varianti sta bili takrat na meji verjetnega. Nekaj, kar ni možno, pa se je zgodilo. V to kategorijo zagotovo sodi Jelko Kacin in njegov veliki »come back«. Če bi mene ali moje kolege iz časov Morisa nekoč vprašali, kdo je za vedno odpisan pri Janši, bi v en glas odgovorili; »Jelko Kacin«.

Kacin je bil pred osamosvojitvijo tesen prijatelj Janše in njegova desna roka na takratnem sekretariatu za obrambo. Kaj je šlo takrat narobe, da je Janša nagnal Kacina in prekinil stike z njim, ne vem. V začetku leta 1994 je tajni sodelavec kriminalistov Smolnikar izjavil, da bo Janša odletel. Zamenjal ga bo Kacin. Janša je posnetek slišal in Kacina označil za izdajalca. Spomladi istega leta se je zgodilo, kar je Smolnikar napovedal. Janša je bil odstavljen, zamenjal ga je Jelko Kacin. Prihod Kacina na čelo obrambnega ministrstva je pomenil konec karier v specialni brigadi Moris za vse, ki smo bili vpleteni v afero Depala vas. Pred čistko sem najprej pobegnil na potovanje v Iran, po vrnitvi pa sem odšel na bolniško. Vse zaman. Kacinova metla me je ujela in pometla skupaj z ostalimi.

Nikoli ne bom pozabil dne, ko je Kacin doživel prometno nesrečo. Mrtvo pijan je zletel s ceste na klancu, ki se zdaj imenuje po njem. Kacinov klanec. Takrat nas je preko pozivnikov v nekem ljubljanskem lokalu zbral Tone Krkovič in nam z velikim navdušenjem oznanil, da se je Kacin razbil z avtom. Upamo na najhuje, je izjavil in pogledal proti nebu. V nesrečo je vpletel usodo, karmo in boga. Brez heca. Naj pogine sovražnik varianta in stanje duha je bila takrat. Krkovič nam je takoj postregel s podatkom, da se je minister Kacin na službeni zabavi napil, potem pa v svoji maniri nagnal voznika varnostnika in sam sedel za volan. Da nas je poslal v klinični center na lov na zdravstvene izvide, je bilo večkrat povedano. Manjkalo je samo to, da bi nas tja kot v kakšnem mafijskem filmu poslali dokončat delo.

Kacin je okreval in se vrnil na obrambno ministrstvo. Do konca leta je »elito« Morisa skupaj z mano spravil na cesto. Začelo se je novo poglavje v zgodovini »paravoma«. Od kje sploh ta izraz »paravomo«. Njavro je bil pravi Vomo, varnostni organ oz. »bezbednjak« v Morisu. Okoli sebe je zbral skupino fantov iz Morisa, od katerih nihče ni bil pooblaščena oseba. Zato je bila omenjena grupacija v Mladini označena kot »paravomo«. Novo poglavje pomeni, da smo bili zdaj res ilegalci v vsem, kar smo počeli. Krinka obrambnega ministrstva je odpadla. Janša nas je pred novim letom zbral in nam obljubil boljše čase in maščevanje Kacinu. Nič od tega se zame ni zgodilo.

Preteklo je mnogo let od takrat in ne bi še enkrat opisoval podvige proti Kacinu, v katere sem bil udeležen. Ampak to je zgodovina. Kaj se je na relaciji Kacin-Janša dogajalo zadnjih 15 let, ne vem! Očitno je prišlo do tektonskih premikov, kar se je pokazalo leta 2020. Jelko je nazaj. In to v Janševi vladi, ki jo je omogočila SMC. Tista SMC iz začetka, ki je nastala prav zaradi Janše. Proti njemu, se razume. Kacin je postal prvi glas, saj veste česa. Nekoč, ko bosta z Janšo spet smrtna sovražnika, nam bo izdal kdo nam je nataknil nagobčnike, je obljubil. V svojem krogu je Jelko že povedal, kako je bilo z maskami. Stroka je rekla, da so maske nepotrebne. Kaj me briga stroka, jaz odločam. Naj nosijo maske, škodovalo jim ne bo. Z maskami se težko derejo po cestah. Če gre verjeti Kacinu, so to besede takratnega premierja Janše. Maske nam je nataknil v upanju, da bo zadušil proteste. Zato so imeli policaji navodila, kakršna so imeli. Leto 2020 in epidemija nista imela nobene zveze z osamosvojitvijo, čeprav nam je Janša non stop vsiljeval prav to. Reset družbe na nastavitve iz leta 1991, namesto JLA pa vojna s Covid-19. Ni se izšlo. Vojna je trajala dve leti. Samo druge vrste vojna, kot si jo je zamislil največji politični strateg in vojskovodja v državi. Virus ni bil nasprotnik ampak orožje. Vojna je potekala med vlado in družbo. Zmagali so slednji. Jelko je v izdihljajih vojne neuspešno koordiniral čipiranje prebivalstva, preden ga ni odnesla svoboda. V času fašizma in janšizma je počel še marsikaj drugega. V imenu Janeza Janše je podeljeval odlikovanja in priznanja. Celo v osebno zgodbo Jureta Zdovca iz poletja 1991 je uspel pritakniti svoj pisker. Povratek Kacina in njegove številne vloge v zadnjem obdobju Janeza Janše so hudo prizadele Toneta Krkoviča. Tistega, ki je nekoč navijal, naj bog Kacina pokliče k sebi.

In na koncu spet pridemo do nikoli dokončane zgodbe o pilotu Toniju Mrlaku, ki je bil zahrbtno umorjen na nebu nad Ljubljano. Razčistimo nekaj. Helikopter, ki ga je nad Igom med bojnim delovanjem sestreli Zoran Dernovšek, je bil legitimna vojna tarča. Zato je bil strelec večkrat odlikovan in velja za enega od »zvezdnikov« slovenske osamosvojitve, ki ga imajo mediji radi. Helikopter sestreljen nad Ljubljano je prevažal kruh na Vrhniko. Slovenska stran je vedela, kdo ga pilotira in da obstaja dogovor o prebegu celotne eskadrilje. Kljub vsemu znanemu  je Krkovič ukazal sestrelitev. Kasneje je povedal, da ni imel pojma kdo je v zraku, da je samo izvršil ukaz. Tisti, ki je dal ukaz je vedel. Varnostniki smo tisti nesrečni večer v Cankarjevem domu preprečili, da bi Kacin fizično obračunal z Janšo.

Javnost do danes ne ve, kdo je drugi »Zoran Dernovšek«? Je bilo za sestrelitev helikopterja v Ljubljani podeljeno kakšno odlikovanje? Ne. Umorjeni pilot ima spomenik in status padlega med osamosvojitvijo. Ravnanje slovenske strani jasno priča, da je šlo za napako, če ne celo kaznivo dejanje. Omemba pilota Mrlaka se je na začetku vojne znašla v beležnici mojega poveljnika Vavtarja, ki si je po osamosvojitvi sam vzel življenje. Zaradi omembe te beležnice sta me pred leti obiskala predstavnika muzeja o osamosvojitvi. Da jim izročim beležnico za razstavni eksponat. Pustil sem, da sta jo pregledala in fotografirala, izročil jo pa nisem. Ne vem, če še obstaja kakšna zakonska možnost, da krivci za Mrlakovo smrt kdaj odgovarjajo. V nobenem primeru ne želim, da kdorkoli manipulira s tem, kar je Junija 91 v beležko zapisal moj pokojni poveljnik in najboljši prijatelj. Še najmanj Kacin ali Krkovič.

Jelko ima zdaj novo vlogo. Postal je lobist in promotor vojne v Ukrajini. Slavi in povzdiguje režim v Kijevu, ki je zaradi interesov ZDA poslal svoje ljudstvo v rusko klavnico. Zelenski je postal ikona zahoda in Amerike. Ime leta je Zelenski. Ukrajina povsod, kamor se obrneš. Za Ukrajince je vse zastonj. Vse kar hočeš na Netflixu, ima ukrajinske podnapise. Zahodna histerija in hinavščina je brezmejna. Slava Ukrajini. Kdor misli drugače, bo utišan. Svet je letos konkretno iztiril in spet postal črno bel.

Medtem na Balkanu spet vre. Srbi in Albanci na Kosovu so pred novo vojno. Vučić je vojsko pozval k najvišji stopnji pripravljenosti. Na drugi strani se množično zbirajo veterani OVK in njihovi privrženci. Ta film smo na Balkanu videli večkrat v zadnjih 40 letih. Ostalih konfliktov ne bom omenjal. Svet je še vedno tempirana bomba. Srečno v letu 2023. Če svet ob letu osorej ostane v enem kosu, bo uspeh.

Dragi bralci. Želim vam uspešen zaključek leta. Sreče, zdravja in kar je tega v naslednjem letu, bomo obdelali jutri. Še zadnjič letos vas prosim za donacije v upanju, da bo naslednje leto drugačno. Predvsem manj stresno.

Scroll to Top