Božič prihaja

Pahor ne popušča. V izdihljajih svojega mandata je podelil priznanje Jožetu Pučniku. Posthumno. Gre za najvišje državno odlikovanje, ki si ga je Pučnik po mnenju tistih, ki to podeljujejo tudi zaslužil. Pučnik je odlikovanje zavrnil. Dokler je bil živ, ni hotel slišati za omenjeno odlikovanje. Ker je prihajalo iz napačnih rok. Od kje zdaj Gorazdu Pučniku, sinu pokojnega Jožeta Pučnika obraz, da v imenu pokojnega očeta sprejme to odlikovanje? Zdi se kot, da bi očetu pljunil na grob. In to iz rok Boruta Pahorja, ki je podelitev pospremil z besedami, da je prav, da so stvari na svojem mestu. Mogoče za njega in njegovega gospodarja Janšo. Za Slovenijo in zgodovino zagotovo ne. Zdaj je vse skupaj videti kot, da je Pahor dobil seznam nalog, ki jih mora opraviti pred odhodom iz predsedniške palače. Kdo mu je napisal seznam, najbrž ni treba ugibati.

V petek 23.12. 2023 se bo za vedno poslovil najslabši možni predsednik v zgodovini Slovenije. Funkcijo predsednika države je Pahor dojel kot brezplačno potovanje v svet slavnih. Bil je na vseh velikih tekmovanjih v zadnjih desetih letih, mahal z zastavo kot idiot iz banana republike in se prislinil na vse uspehe slovenskih športnikov. Če bi še obstajala tista oddaja »Sanjska služba, bi bila funkcija predsednika republike Slovenije na prvem mestu. Brez vseh odgovornosti in bremena odločanja. Samo potovanja, fotografiranja in sprejemi. Stricem iz Demosa se na začetku devetdesetih niti približno ni sanjalo, kakšno uslugo bodo nekoč naredili takrat mladeniču iz Komunistične partije Slovenije. Kako bo predsedniško funkcijo izkoristila Nataša Pirc Musar, ostaja neznanka. Pirc Musarjeva je iz povsem drugega testa kot ligenj Pahor. Najbrž bo grmela in se oglašala za vsako stvar, čeprav to ne bo v njeni pristojnosti. Po mnenju tistih, ki prihajajočo predsednico bolje poznajo, bo Erjavčeva postala VIP klub za njene bogate prijateljice in prve lige privatizacijskega ropa stoletja. Predsednica najbrž ne bo sledila vzoru predsednika vlade in ne bo ustanovila svoje skupine za varovanje. Policija bi še eno nezaupnico iz vrha politike težko požrla. Najbrž ne veste, kaj je bilo eno od prvih vprašanj nove predsednice odhajajoči ekipi lignja. Kje se predsednik prehranjuje in kakšen je meni. Pričakovano, bi rekel. Najlepše predsednice zagotovo ne bomo imeli. Imamo pa možnost, da nam pripade titula najdebelejšega fikusa v EU.

Golob si je z rušitvijo Bobnarjeve in ignoranco okoli imenovanja Lindava naredil medvedjo uslugo. Viri iz policije pravijo, da preiskovalci NPU in kriminalisti iz PP Nova Gorica pospešeno raziskujejo vse, kar je povezano z Golob in podjetjem GEN-I. Da ga napičijo konkretno. Za Goloba se vojna s policijo ne more dobro končati. Ne velja to samo za Goloba ampak vse. Kako trenutno poteka varovanje predsednika vlade, je enigma. Tisto njegovo izjavo, da je njegova varnost in varnost njegove družine svetinja, mu je Tone Krkovič položil v usta. Krkovič vse življenje ponavlja iste fraze, zato jih na daleč prepoznam. Nekoč je z istimi besedami strašil tiste, ki smo bili iz Morisa zadolženi za svetinjo Janše in njegove družine. Malo smo bili sicer zbegani, kaj to pomeni, ker je takrat varovana oseba varala ženo Silvo. Kdo je družina v tem primeru in koga ščitimo? Silvo, Niko in Žana ali četico novinark, ki jih je porival?

Zadnjič sem v Mercatorju na Jami srečal enega od tistih, ki so zadolženi za varovanje predsednice državnega zbora, Urške Klakočar Zupančič. Njegov edini komentar je bil; kokoš prve klase. Mi smo nekoč imeli dnevnik, kjer smo zapisovali navade varovane osebe in druge opazke, da smo kolegom olajšali delo. Me res zanima, kaj pišejo varnostniki o predsednici državnega zbora? V enem od intervjujev je izjavila, da veselje ne pomeni zadetosti. Rdeče oči tudi ne? Tisti, ki se morajo po službeni dolžnosti ukvarjati z njo, so jo ocenili za bipolarno. Niha od evforije in histerije do hude depresije. Vse v roku ene vožnje. Zelo intimni izbruhi.

Ena od številnih nepotrebnih institucij Državni svet je dobil novega predsednika. To ni državnik Kovšca, ki je že na volitvah odpadel kot knof od gat in ga ni v novem sklicu. Državnik pa tak? Kdo je Marko Lotrič ne vem. Upam, da bodo v GS držali besedo in sprožili postopke za ukinitev tega slepega črevesa naše demokracije. Novega predsednika ima tudi Olimpijski komite Slovenije. To je postal Franjo Bobinac. Društvo športnih novinarjev je organiziralo podelitev športnik leta in se pošteno osmešilo. Prireditev je bila na ravni katastrofe in ponižujoča za vse nagrajene športnike. Še bolj za tiste nenagrajene, čeprav se v izbor ne bom spuščal. Zakaj se je Jojo Iličić znašel med kandidati za športnika leta, vedo le strokovnjaki za Ljudski vrt.

V sodne dvorane se vrača primer Tekačevo. Po 25 ih letih in treh propadlih sojenjih, kjer so glavno vlogo igrali strokovnjaki za obutev iz številnih držav. Preiskovalci so letos na podlagi dnk identificirali hrvaškega državljana Mladena Fabijanića, ki se bo očitno ob Kameniku znašel na zatožni klopi. Kar se slednjega tiče, niso pridobili nobenih novih dokazov. Zato je pričakovati, da se bo novo sojenje končalo kot vsa predhodna. O morilcu direktorja KI pa nič. Preiskovalci zatrjujejo, da je morilec Milko Nović in nimajo več koga iskati. Če sta ga pravosodje in moteni Radonjić spustila na prostost, pa to ni več njihova stvar.

In ja, Božič je pred vrati. Desni varuhi konzerve bodo na preži. Bog ne daj, da kdo od vodilnih politikov izpusti ime praznika iz čestitke. Jože Smole je bil prvi!

Scroll to Top