227

Ljudem se od preveč svobode utrga. Kaj poreči na streljanje tistega policista v Novi Gorici, ki je proslavljal zmago in prihod svobode? Ne vem! Razumem pogum in zanos podkrepljen z alkoholom. Ne razumem pa ljudi, ki raznorazna sporna dejanja posnamejo in objavljajo na spletu. Če si je omenjeni policist mislil, da ne bo posledic, potem nima kaj iskati v policiji. Koliko ljudi se bo še nasadilo na iste grablje? Vse kar spornega objavite na internetu, se vam zna vrniti kot bumerang. Niste vsi te sreče kot Urška Klakočar Zupančič, ki je bila zaradi pljuvanja po Janševi vladi na Facebooku sanjsko nagrajena. Po Janševi vladi je pljuvalo tri četrt države, samo redki so bili zaradi tega nagrajeni. Večina nas je zaradi tega po domače povedano najebala. Abolicija očitno zadeva samo prvorazredne kolesarje, ker meni do danes država ni nič vrnila.

Do novega leta je še deset dni. Zadnji dve leti decembra nisem hodil po centru Ljubljane. Prvo leto zaradi ukrepov Janševe vlade, drugo pa sem preležal doma zaradi poškodbe. Letos naj bi bilo prvo normalno novo leto po tistih norih ukrepih in omejitvah. Stojnice, kuhano vino in medica. Ljubljanska klasika vsak december. Letos se še nisem utegnil sprehoditi po centru Ljubljane in obiskati stojnic. Bom pa to vsekakor storil enkrat do konca leta. Spomnim se, da smo se nekoč cel december potikali po Nazorjevi, Čopovi in ob Ljubljanici. Od stojnice do stojnice. Teh brezskrbnih časov ni več. Pa niso bila vsa pohajkovanja veseljačenja. Nekoč smo hodili za Peterletom, ko se je sprehajal po Čopovi in ob stojnicah sestankoval. To je bilo davno nazaj, nekje v devetdesetih. Ne spomnim se več razloga zakaj smo hodili za njim in na kakšni funkciji je takrat bil. Spomnim se nekaj drugega. Takrat je prvič oznanil, da ima raka in se posti. V kasnejših letih je za rakom zbolel vsakič, ko je kandidiral za kakšno ugledno funkcijo. In vedno je čudežno ozdravel. Tistega decembra ni bilo videti, da je bolan in da se posti. Basal se je s hrano, nalival s pijačo in igral orglice. Družbo sta mu delala brata Podobnik. Konec leta 2004 je Janša od osebnega zdravnika Peterleta dobil kopijo njegove zdravstvene kartoteke. Takrat je vsem zainteresiranim povedal, da je Peterle navaden lažnivec in mazač. Nobene omembe raka v njegovem kartonu.

Kakšna smo mi država? Če ni Vili Kovačič, je pa Lado Troha tisti, ki se pritožuje. To je privid države, kjer se je večini utrgalo od ustavnih pravic in zakonov, ki so skregani z resničnim življenjem. Lado Troha sodi v psihiatrično ustanovo. On pa bivakira pred RTV, zanika virus, vdira v studio in potem nastopa v referendumski kampanji. Pred desetletjem, ko je gladovno stavkal na Gregorčičevi, bi ga morali pospremiti v Polje. Zdaj lahko trije norci, ki se podpisujejo kot OPS, blokirajo sprejetje in izvajanje zakonov? Še SDS in Nova24TV nočeta slišati za Troho, čeprav vdano piha na njihov mlin. Slovenija je narobe svet v malem.

Kako bomo preživeli zimo? Vojna v Ukrajini je kriva za vse? Deset paketov sankcij so sprejele ZDA in EU, da bi kaznovale Rusijo. Posledično je draginja zadela vso Evropo, na bojiščih Ukrajine rezultatov ni videti. Vojna je postala pozicijska. Po številnih porazih in umikih ruske armade iz zasedenih ukrajinskih krajev, je Putin očitno izdal ukaz po vzoru Stalina. Ta je leta 1942 izdal ukaz 227. Niti koraka nazaj. Vsak umik pomeni smrtna kazen. Vojaški strokovnjaki in analitiki napovedujejo, da do spomladi 2023 ne bo nobene ofenzive na Ukrajinski fronti. Torej do takrat ni nobene možnosti, da se vojna konča? Ves zahodni svet skuša ustaviti in poraziti Rusijo. Ključ do tega je najbrž padec Putina. Ta se ne skriva ampak potuje in obiskuje zavezniške države v tej vojni. V Belorusijo je pred dnevi pripotoval z letalom. Če bi ga Američani hoteli ubiti, so do zdaj večkrat imeli priložnost. Očitno obstaja nek dogovor med ZDA in Rusijo, sicer se Putin ne bi počutil tako varnega in se prevažal z letalom. Varno se počuti tudi gospa Zelenski, ki je po božičnih nakupih odletela z zasebnim letalom v Pariz. V prvi trgovini je zapravila 40.000 evrov, potem so se njeni varnostniki uspešno rešili nadležnih kamer in fotoaparatov. Zlati časi vojne, korupcije in bogatenja za zakonca Zelenski. Njima zagotovo ni v interesu, da se vojna čimprej konča.

Kaj naj jaz napišem Božičku? Najbolje nič, da ne bom razočaran. Ko sem bil otrok, smo pisali dedku Mrazu. Božiček se pri nas ni ustavljal. Sem pa od sosedovih otrok slišal za tega dobrotnika, da pride teden dni prej kot moj dedek Mraz. Naskrivaj sem skupaj sestavil nekaj črk in list pustil na oknu za Božička. Zjutraj je bil še vedno tam. Potem so mi razložili, da je ta možakar samo za tiste, ki hodijo k verouku in verjamejo v boga. Z njim potem nisem imel več opravka. Nikoli me ni obiskal ali kaj prinesel. Z dedkom Mrazom je bila druga zgodba. Z vsem srcem sem hotel verjeti, da res obstaja. Dokler doma nisem na omari našel škatle z igračami, ki so se dva dni kasneje zašle pod jelko.

Lahko pa poskusim. Baje se čudeži dogajajo. Torej, dragi Božiček. Ne trudi se s potjo in sanmi. Na PayPal mi pošlji znesek, ki me bo odrešil vseh skrbi. Če poznaš tistega Mraza, mu povej isto. Časi so težki, niti koraka več nazaj ne naredim.       

Scroll to Top